na sladkosti a rôzne lahôdky, na veľké množstvá mlieka a mliečnych výrobkov, takmer sme zabudli ako vyzerajú strukoviny, v zelenine a ovocí sme tiež neboli preborníkmi. Takto sme zakončili 20. storočie. Toto, ďalšie pri veľkom výbere a stúpajúcich cenách potravín sa asi v niečom vrátime k predchádzajúcim zvyklostiam. Väčšina spotrebiteľov sa obmedzuje na nákup najlacnejších potravín bez ohľadu na ich výživovú hodnotu a často aj zdravotnú škodlivosť prekročená doba spotreby. Takže z uvedeného by sme mohli charakterizovať naše stravovanie asi takto:
- V potrave je nadmerný obsah energie.
- Máme nadmernú spotrebu tukov, cholesterolu najviac z vajec, tukov, mäsa, mliečnych výrobkov, cukru, alkoholu, vína, soli aj v hotových výrobkoch.
- Nedostatok vitamínu C z nízkej spotreby ovocia a zeleniny, železa u žien, selénu, fluoru a jódu, tiež vlákniny.
- Nebezpečné sú tzv. skryté tuky v mäsových výrobkoch, vnútornostiach a niektorých druhoch pečiva odhaduje sa, že v našej strave predstavujú až dve tretiny.
Z toho vyplýva, že by sme mali začať premýšľať o tom, čo by sme mali jesť. Ak znížime množstvo, môžeme zvýšiť kvalitu.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.