rezňami. Čo tak skúsiť trošku prehodiť chuť a pripraviť si jedlá z cudzích kuchýň?
Zeleninová panvica
(Pre 2 osoby)
Potrebujeme: veľký baklažán (asi 300 g), 250 g cukín, 6 7 lyžíc oleja, 250 g jemnej salámy vcelku, 2 paradajky, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžicu masla, 1 lyžicu tymiánu, čerstvo pomleté čierne korenie, soľ.
Postup: Baklažán a cukiny umyjeme a aj s kožou nakrájame na 1 cm hrubé plátky. Na panvici rozpálime olej a postupne plátky opekáme, až sa na ich povrchu objavia zlatisté bodky. Vyberieme ich z panvice a na servítkach necháme odkvapkať, potom ich posolíme a posypeme mletým korením. Cibuľu na jemno posekáme, cesnak prelisujeme. Salámu nakrájame na kolieska a prerežeme ich napoly. Maslo rozpustíme na panvici a kúsky salámy krátko opečieme, pridáme cibuľu, cesnak a za stáleho miešania ešte opečieme do zlatista. Paradajky prelejeme horúcou vodou, stiahneme z nich šupku a pokrájame na drobné kúsky, vmiešame na panvicu s opečenou salámou, cibuľou a cesnakom, posypeme ešte tymiánom a krátko 8 10 minút podusíme. Potom pridáme baklažány na cukiny, ale nemiešame, iba necháme spolu prehriať. Ak treba, ešte dochutíme soľou a čiernym korením a podávame.
Tarator
(Pre 4 osoby)
Potrebujeme: 2 biele jogurty, 3 strúčiky cesnaku, soľ, 2 pol. lyžice oleja, stredne veľkú uhorku, čerstvo pomleté korenie, 2 lyžice nadrobno posekaného kôpru, ocot, 1 lyžičku cukru, ˝ l cmaru alebo kefírového mlieka, 80 g vlašských orechov.
Postup: V miske utrieme cesnak so soľou a za stáleho miešania pridávame po kvapkách olej. Ošúpanú uhorku nastrúhame, pridáme k rozotretému cesnaku, podľa chuti okorením a ak treba, ešte prisolíme. Pridáme nadrobno nakrájaný kôpor, mleté orechy a jogurt. Všetko dobre premiešame, podľa chuti prikyslíme, prisladíme a nakoniec polievku rozriedime cmarom. Polievka sa podáva dobre vychladená.
Sao-mai
Potrebujeme: 250 g pšeničnej múky, 1,5 + 3 pol. lyžice vody.
Na plnku: 375 g mletého bravčového mäsa, 375 g čínskej alebo bielej kapusty, 50 g cibule, 1 kávovú lyžičku posekaného zázvoru, 2 pol. lyžice sójovej omáčky, 1 lyžičku soli, 2 pol. lyžice oleja a petržlenovú zelenú vňať.
Postup: Múku preosejeme do misky, prilejeme k nej horúcu vodu a dobre vypracujeme cesto. Zakryjeme ho vlhkou utierkou a necháme 30 minút odpočívať. V druhej mise spracujeme mleté mäso, na krátke a jemné prúžky pokrájanú kapustu, pridáme jemne posekanú cibuľu, koreniny a olej. Z cesta vypracujeme šúlok s priemerom asi 2,5 cm a nakrájame z neho 20 kúskov. Z každého potom rozvaľkáme tenkú placku, naplníme mäsovou hmotou a vyformujeme taštičky. Na sitku nad parou sa varia 20 30 minút. Cestovinové taštičky sa podávajú ako predjedlo so sójovou omáčkou.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.