svetom a krajinami okolo Stredozemného mora. A ani dnes v 21. storočí to nie je oveľa ináč. Korenie má stále veľkú cenu a dôležité miesto v obchodovaní.
Práve pri svojich cestách po arabských krajinách, Maroku a Egypte, som po prvýkrát ochutnal kardamón. Pozdejšie, v Izraeli a hlavne počas pobytu v Jeruzaleme, som ho už vyhľadával v úzkych uličkách starého mesta. Jeho cena bola rozdielna. Každý predavač dá najprv mletý kardamón ovoňať a potom navrhne cenu. Keď však zistí, že o jeho kvalite neviete nič, zaplatíte oveľa viac. Izraelčania tvrdia, že neochutnať kávu s kardamónom znamená nenavštíviť ich krajinu. Posedenie v štýlovej židovskej alebo arabskej kaviarničke pri šálke kávy, pripravenej podľa miestnej receptúry, bude patriť k milým spomienkam. Snáď s najväčšou obľubou kardamónu, ale aj jeho predajom v rôznej forme, som sa stretol na Blízkom východe, v Sýrii a Jordánsku. Sýrski priatelia ma však upozornili na opatrnosť pri jeho kupovaní. Myslím si, že počas svojich ciest som sa už naučil rozoznať kvalitný a nekvalitný kardamón a môj nos ma ani v Sýrii pri jeho kúpe nesklamal. Na miestnych súkoch (trhoch) v Homse či Damašku, alebo v jordánskom Ammáne, nie je ťažké nájsť obchod s korením. Jeho vôňa, ktorej sa hovorí aj vôňa Orientu, vás bez ťažkostí k takému obchodíku privedie. Silná vôňa kardamónu vyniká medzi množstvom príťažlivého korenia. Podľa nej sa konzumenti ľahko zorientujú pri výbere. Už pomletý kardamón, ktorý obchodník ponúka, musí byť zatvorený. Kúpiť sa dá aj nemletý, celý plod kardamónu (semeno s oplodím) alebo samotné semeno. Ďalšou možnosťou je, že predavač vám zomelie kardamón spolu s kávou a urobí z toho krásne darčekové balenie. Výhoda je v tom, že on má presný odhad na pomer kardamónu v určitom množstve kávy. Jeho cit pre správne namiešanie vám zaručí, že káva bude mať tú správnu nenapodobiteľnú chuť.
Najdrahší, ale najkvalitnejší, je semienkový kardamón bez oplodia. Ten odporúčam kupovať aj u nás. Skúsenejší znalec ho ľahko rozozná. Požiadajte predávajúceho, aby vám ho zomlel. Nie je to vôbec jednoduché. No vy máte istotu, že kardamón, ktorý vlastníte, je čistý, bez akýchkoľvek prímesí. Ja som sa čudoval, že mi to nechcel žiadny predavač urobiť. Všetci navrhovali, že ho pomelú spolu s kávou. Až v Jordánsku, v malom obchodíku, som sa stretol s ochotou. A zároveň zistil príčinu predchádzajúcej neochoty. Na zomletie semena musí byť špeciálny mlynček. Pri mletí môjho kardamónu sa nedalo v obchodíku vydržať. Predavač si nasadil na ústa mokré rúško. Štipľavý aromatický dym zaplnil celý priestor a mletie sa muselo prerušovať, aby sa miestnosť vyvetrala. Zomletie 1 kg trvalo asi pol hodiny. Pri kupovaní na damašskom súku sme ohúrili tým, že sme chceli práve spomínaný kilogram, pretože Arabi ho kupujú len v malom množstve. Cena jedného kila sa pohybuje od 1200 do 1800 Sk. Kardamón sa musí uchovávať v dobre uzatvárateľnej fľaši, na chladnom a tmavom mieste. My sme svoj museli špeciálne zabaliť, pretože prvú noc po zakúpení sa nedalo kvôli jeho silnej aróme v karavane spať.
Pri návštevách v arabských rodinách, ale aj u beduínov na púšti, každá naša návšteva končila podaním kávy. Varí sa už s cukrom, a preto sa hostiteľ vždy spýta, či má byť "bidún sukkar" (bez cukru), "sukkar wassat" (stredne sladká) alebo "helvi" (sladká). Arabská káva je černejšia ako naša a práve jej zvláštnu príchuť spôsobuje kardamón. Beduíni vo svojich stanoch ponúkajú kávu iba na dne šálky. Nie je to urážka. "Qahwa murra" ej veľmi silná, beduíni tvrdia, že je to pravá arabská káva.
Pre tých, ktorí majú ťažkosti so žalúdkom, štipka kardamónu v káve dobre pôsobí na žalúdok, povzbudzuje ľahké trávenie a vyvoláva pocit spokojnosti.
V jednej kresťanskej rodine nás ponúkli likérom (islam alkohol zakazuje). Bol to korenistý dulový likér, ktorého recept vám ponúkam. Do zmesi jedného litra vylisovanej čerstvej dulovej šťavy a 0,5 litra alkoholu namočíme 50 g kardamónových semien. Pridáme 50 g klinčekov, škorice a koriandrového semena. Po lúhovaní (6 7 dní) precedíme a pridáme 1 kg cukru. Po niekoľkodňovom dozrievaní vznikne veľmi chutný likér.
Kardamón Elletaria cardammonum W. M. Bylina vyskytujúca sa v juhovýchodnej Ázii (Srí Lanka, India). Plod je dlhý 1 1,5 cm a má slabo gáfrovú vôňu a štipľavú korenistú chuť. Obsahuje mastné a éterické oleje, škrob a cukor. Používa sa na ochucovanie pekárenských výrobkov, liehovín a nápojov, ale aj v kozmetike.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.