nejakej významnej udalosti. Pani Mária Uličná z Margecian si na ich pečenie spomína takto: "U nás v Margecanoch nesmeli koláče chýbať na žiadnej hostine, na Vianoce, Turice, Veľkú noc, alebo na svadbách či krstinách. Robievali sa iba koláče z kysnutého cesta a to margecianske rohy, ktoré sa plnili makovou, orechovou, lekvárovou, alebo hruškovou plnkou. Svoj názov dostali od tvaru aký mali. Sú to vlastne záviny, ktoré pečieme v okrúhlom plechu vždy dva, takže majú tvar rohu. Potom sú to beľuše malé kysnuté koláčiky plnené vždy tvarohovou plnkou a kuchy prázdne koláče. Na koláče sa, pochopiteľne, tešili najmä deti. Keď ich mamka chystala, nepohli sme sa z kuchyne a trpezlivo sme čakali kedy už budú... Prvé sme vždy ochutnávali beľuše, boli najmenšie a tak najskôr vychladli. Z domu, kde sa koláče piekli, sa nosili ako pozvánka, či pozornosť do iných domácností najčastejšie to robili deti. S koláčmi sme chodievali veľmi radi, gazdiná nám za ne vždy totiž dala nejakú výslužku..."
Koláče z kysnutého cesta sa pekávali na celom Slovensku. Robievali sa z kvalitnej pšeničnej múky a mali najrozličnejšie tvary. Boli okrúhle, pletené, podlhovasté, k tým novším patria koláče pečené v hlinených, či kovových formách, najmä známa bábovka. Až neskôr, v priebehu 20. storočia, sa aj v dedinských domácnostiach začalo s pečením buchiet a štrudlí, ktoré k nám prenikli z nemeckej, českej a rakúskej kuchyne. Aj zákusky a torty sa na dedinách objavili pomerne neskoro pod vplyvom meštianskej kuchyne a rozšírili sa najmä po tom, ako začali vznikať tzv. gazdinkovské školy. V týchto sa okrem iného mladé dievčatá zaúčali aj do tajov prípravy sladkých pochúťok. Aj napriek tomu, že dnes tieto jemnejšie pečivá a rôzne cukrárske výrobky zdobia takmer každý slávnostný stôl, tradičné kysnuté koláče sú stále tu a ich lákavá vôňa a ich chuť je neodmysliteľnou súčasťou kuchyne našich starých mám.
Margecianske kysnuté rohy
Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, cukor, maslo, 2 žĺtky, droždie, soľ, mlieko.
Postup: Múku preosejeme, aby sme ju zbavili nečistôt a prevzdušnili ju. Dáme ju do misy, prilejeme kvások, pridáme 2 žĺtky, cukor, rozpustené maslo a mlieko, trošku soli a vypracujeme vláčne cesto. Cesto je dobré vtedy, keď sa v ňom vytvárajú bublinky a oddeľuje sa od rúk i misy. Vypracované cesto posypeme múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát, potrieme ho rozpusteným maslom a až tak naň dáme plnku. Naplnené cesto zatočíme do valca, pomastíme ho rozpusteným maslom, uložíme ho na vymastený plech a pečieme vo vyhriatej rúre.
Plnky na koláč:
- maková: pomletý mak zalejeme vriacou vodou, nie mliekom, aby si zachoval krásnu čiernu farbu. Pridáme cukor, škoricu a postrúhanú citrónovú kôru. Plnku natierame asi na prst hrubo a môžeme posypať aj hrozienkami.
- orechová: pomleté orechy zalejeme teplým mliekom, pridáme cukor a škoricu. Plnku môžeme pokvapkať aj smotanou alebo roztopeným maslom.
- lekvárová: tradičný lekvárovník býval plnený domácim slivkovým lekvárom.
- hrušková: hrušky, ktoré sušili aj so šupkou, uvaríme vo vode, zlejeme ich a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Podľa potreby pridáme cukor.
Beľuše
Zo základného kysnutého cesta tak, ako pri margecianskych rohoch, si vyváľame plát, ktorý narežeme na štvorce a plníme tvarohovou plnkou. Žĺtky rozmiešame s cukrom, pridáme vanilku a hrozienka a nakoniec vmiešame tvaroh. Touto plnkou plníme pripravené štvorce, spájame ich v malé batôžky a ukladáme na vymastený plech. Vrch, ale aj boky potrieme rozpusteným maslom a pečieme vo vyhriatej rúre.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.