miliárd šálok. Na rozdiel od kávy je jeho história omnoho staršia. Prvý čaj do Európy doviezli Holanďania z Jávy v roku 1610. Svoje korene má v kolíske čajovej kultúry, v Číne a Indii. Má dobré vlastnosti na povzbudenie nervovej sústavy a podporuje trávenie. K príprave dobrého čaju je potrebná kvalitná pitná voda a nádoba na varenie vody, ktorá sa nemá používať na nič iné. V každej krajine sa čaj pripravuje iným spôsobom. Pije sa nesladený, sladený medom, cukrom, ochutený sirupmi, citrónom a podobne. Z Anglicka sa rozšírilo pitie čaju s mliekom. Arabi pijú silný čaj, "zabijak", s cukrom a kardamónom. Majú na to špeciálne poháre. Rusi boli prví, ktorí začali piť čaj s citrónom. Eskimáci ho pijú s rybím tukom. V domácnosti sa často pripravujú odvary zo sušených bylín a ovocia, ktoré tiež nazývame "čaje".
Čaje z rozličných pestovateľských oblastí sveta sa odlišujú chuťou a farbou. Ten s najlepšou a najuznávanejšou vo svete, je cejlónsky. Jeho chuť mi ostala v pamäti z dôb, keď som bol ešte malý chlapec. Vtedy,, začiatkom päťdesiatych rokov, sme doma občas dostali potravinový balíček od príbuzného z Kanady. Medzi dobrôtkami bol aj ozajstný cejlónsky čaj. V tom čase som nevedel, aký je to čaj. A ani v ďalších rokoch som čaju nepripisoval zvláštny význam.
Pri nedávnom pobyte na Srí Lanke som bol prekvapený, že čaj, ktorým ma v podniku na jeho spracovanie ponúkli, mi svojou chuťou pripomenul detské roky. Pri návšteve ho bolo možné piť na každej plantáži. Ochutnávku v domácom prostredí si nenechal ujsť nikto z turistov. Z každej plantáže bol iný a ináč chutil. Plantáže, ktoré sa rozkladajú na okolitých svahoch okolo mestečka Nuwara Eliya v centre ostrova, patria k najkvalitnejším. Tu, v chladnom podnebí hôr a vyhni tropického slnka, sa už 135 rokov rodí neobyčajný druh čaju. Táto časť ostrova mi pripomenula blízku podobnosť s centrom pestovania kvalitného indonézskeho čaju, ktoré som navštívil pri cestovaní po ostrove Java. Je to zhoda okolností, že obidve pestovateľské strediská kvalitného čaju sú približne rovnako vzdialené od rovníka v opačnom smere. Prvé čajové kríky na Cejlón doviezol v roku 1867 Angličan Taylor. Kríky sa dožívajú stovky rokov, ale skutočný produktívny vek je medzi piatym až šesťdesiatym rokom. To znamená, že na Cejlóne rastú prevážne kríky druhej a tretej generácie. Dnes je na Srí Lanke viac než dve miliardy kríkov a sú vysadené na 230 000 hektároch čajovníkových plantáží. Z nich sa každoročne expeduje 240 miliónov kilogramov čaju. Lístočky čaju sa zbierajú po celý rok. Z vetvičky sa odrhne len čerstvý výhonok a dva lístky pod ním. Každý krík príde na rad raz za 10 14 dní. Trhanú sa ručne a robia to väčšinou ženy, pričom na nohách nemajú žiadnu obuv. Niekoľkým cudzincom, ktorí sme v sandáloch vystúpili z autobusov medzi kríky čajovníka a zberačov, sa prisali na nohy pijavice. Domorodé zberačky s takým niečím ťažkosti nemajú.
V závode, kde precízne dodržiavali technologické podmienky sušenia a triedenia, sa samočinne zapínali rozprašovače vodnej hmly, akonáhhle v hale poklesla vlhkosť vzduchu. Používajú aj fermentáciu (tou sa odlišuje čierny čaj od zeleného).
Keď je čaj spracovaný, jeho váha je len štvrtina z toho, čo natrhajú ženy na plantážach. Zaujímavé je delenie čaju podľa jeho kvality. Najvzácnejší cejlónsky čaj je z výhonkov a volá sa Silver Tips. Je hoo málo a jeho vzácnosť je naozaj vyvážená striebrom. Asi 20 percent tvorí najkvalitnejší výberový čaj, známy na burzách pod skratkou BOPF (Broken Orange Pekoe Fannigs). Do extra skupiny patria čaje s označením BOP a OP. V klasickej skupine sú označené čaje BP, DUST 1 a DUST 2 a posledná skupina, ktorá pozostáva zo všetkého, čo sa v sušiarňach čaju pozhŕňa či pozametá, má označenie BMF. Aj tá posledná skupina je kvalitnejšia a lepšia ako čaj, ktorý bežne kupujeme v obchode. Skutočný cejlónsky čaj, napríkllad BOPF, sa okrem Cejlónu dám kúpiť len ťažko. Všetko, čo sa predáva, sú len zmesi. Známi veľkoproducenti zamestnávajú chemických špecialistov, ktorí "vkladajú" do čistého čaju žiadanú chuť a vôňu. Cejlónčania pijú zmes najlepšieho čaju s najhorším. DUST dodáva čaju silu, BOPF vôňu a farbu. Aby jednotlivé čajové zložky boli namiešané v optimálnom pomere, o to sa starajú ochutnávači. Oni dávajú súhlas na ochranné označenie. Takto zapečatený v niekoľkých obaloch sa dostane čaj podľa priania zákazníka na určené miesto vo svete, kde z neho budú vyrábať "pravý cejlónsky čaj".
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.