Recepty z Hontianskych Nemiec
Obec Hontianske Nemce nájdete v malebnom prostredí údolia rieky Štiavnice v južnej časti stredného Slovenska. Je zaujímavá nielen svojou históriou, ale aj bohatým kultúrnym životom. Jej divadelný ochotnícky súbor je známy široko-ďaleko a začínal v ňom napr. aj populárny herec Marián Labuda. Ochotníci sa stretávajú pravidelne, každoročne uvedú aspoň jednu premiéru. Väčšinou sú to hry od Ferka Urbánka a režíruje ich ochotníčka pani Mária Takáčová. V čase návštevy nášho televízneho kulinárskeho štábu si režisérsky post vymenila za herecký a rola gazdinej jej mimoriadne pristala. Na to, čo sa jedávalo v Hontianskych Nemciach spomína takto: "Stravovanie u nás podmieňovali ročné obdobia. Mäso sa často jedávalo v gazdovských rodinách, pretože ich dvory bývali plné hydiny, v maštali chovali zajace, ovce a dobytok a v chlievoch zas prasiatka. Na jar sa varilo z mäsa, ktoré zostalo po zime, bolo teda väčšinou údené. Používalo sa pri príprave kyslej fazuľovej polievky alebo kapusty. Pre spestrenie jedálneho lístka sa občas zarezalo baranča či malé prasa. Varené mäso sa podávalo s omáčkami. V lete a na jeseň sa zas v hrncoch a na tanieroch sa čoraz častejšie objavovala hydiny a zeleninové jedlá. V zime sa robievali zabíjačky, ktoré boli menšou rodinnou oslavou a končili sa zabíjačkovou večerou, ktorá sa tu volala ‚zajtonec'. Z cestovinových jedál dodnes pretrvali rezance, šiflíky, fliačky, trhance, halušky, šúľance, pirohy i lokše. Na cestoviny sa používali posýpky z maku, orechov, tvarohu, škorice, alebo sa pridávala kapustná náplň či lekvár, lokše sa mastili husacou masťou. Pôvodne sa jedlá varievali na otvorenom ohnisku v hlinených nádobách, ktoré boli postavené na trojnožkách. Varilo sa v kútoch pod otvoreným komínom, až neskôr sa murovali sporáky z kameňa a tehál."
Toľko zo spomienok pani Márie. Z jej receptov, ktoré sa dodnes zachovali, sme vybrali tie najrázovitejšie a ponúkame ich aj čitateľom Víkendu.
Lundáš z husacích drobkov
Drobky z jednej husi, 50 g husacej masti, 60 g cibule, soľ, červená mletá paprika, čierne mleté korenie, zelená petržlenová vňať, cestovina: polohrubá múka, 1 vajce, voda, soľ.
Postup: Z múky, vajca, vody a trošky soli urobíme polotuhé cesto. Necháme ho asi 20 minút odpočinúť a potom ho rozvaľkáme na veľmi tenko. Nakrájame ho na malinké kúsky, ktoré ešte v ruke formujeme do tvaru buď ryže, alebo guľôčok. Necháme vyschnúť,, uvaríme ich vo vriacej osolenej vode, scedíme a omastíme. Husacie drobky pokrájame na malé kúsky, na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme červenú mletú papriku, drobky, okoreníme, osolíme, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme cestovinu, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, premiešame a necháme chvíľku postáť. Pred podávaním dáme navrch kúsky udusenej husacej pečene. Podávame s kyslou kapustou alebo šalátom z čerstvej zeleniny.
Zajac na kyslo
Králi, 400 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler),, ocot, jalovec, celé čierne korenie, soľ, 200 g údenej slaniny, kyslá smotana.
Postup: Koreňovú zeleninu uvaríme do mäkka s bobkovým listom, jalovcom a čiernym korením. Keď vychladne, primiešame 1/10 l octu. Do nálevu ponoríme kúsky zajaca. Na nasledujúci deň mäso prudko opečieme na masti, preložíme prúžkami slaniny, trochu podlejeme nálevom a pečieme v stredne vyhriatej rúre. Keď zmäkne, zalejeme nálevom, v ktorom je prepasírovaná zelenina a primiešaná kyslá smotana. Podávame s vaječnými haluškami.
Krapne
Polohrubá múka, sladká smotana, 5 žĺtkov, domáca pálenka, soľ, vanilkový cukor.
Postup: V miske rozhabarkujeme smotanu s piatimi žĺtkami, domácou pálenkou a troškou soli. Na drevenú dosku dáme toľko múky, aby žĺtkami a smotanou zarobené cesto bolo dosť tuhé a dalo sa vyvaľkať. Cesto vyvaľkáme natenko a vyrezávame z neho najrôznejšie tvary. Môžeme ich ozdobiť narezávaním, alebo prepichovaním vidličkou. Na doske ich necháme trochu zaschnúť a vysmážame ich v rozohriatej masti. Ešte teplé ich posypeme vanilkovým cukrom a ihneď podávame.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.