Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Recepty z Hontianskych NemiecObec Hontianske Nemce nájdete v malebnom prostredí údolia rieky Štiavnice v južnej časti stredného Slovenska. Je

Recepty z Hontianskych Nemiec

Obec Hontianske Nemce nájdete v malebnom prostredí údolia rieky Štiavnice v južnej časti stredného Slovenska. Je zaujímavá nielen svojou históriou, ale aj bohatým kultúrnym životom. Jej divadelný ochotnícky súbor je známy široko-ďaleko a začínal v ňom napr. aj populárny herec Marián Labuda. Ochotníci sa stretávajú pravidelne, každoročne uvedú aspoň jednu premiéru. Väčšinou sú to hry od Ferka Urbánka a režíruje ich ochotníčka pani Mária Takáčová. V čase návštevy nášho televízneho kulinárskeho štábu si režisérsky post vymenila za herecký a rola gazdinej jej mimoriadne pristala. Na to, čo sa jedávalo v Hontianskych Nemciach spomína takto: "Stravovanie u nás podmieňovali ročné obdobia. Mäso sa často jedávalo v gazdovských rodinách, pretože ich dvory bývali plné hydiny, v maštali chovali zajace, ovce a dobytok a v chlievoch zas prasiatka. Na jar sa varilo z mäsa, ktoré zostalo po zime, bolo teda väčšinou údené. Používalo sa pri príprave kyslej fazuľovej polievky alebo kapusty. Pre spestrenie jedálneho lístka sa občas zarezalo baranča či malé prasa. Varené mäso sa podávalo s omáčkami. V lete a na jeseň sa zas v hrncoch a na tanieroch sa čoraz častejšie objavovala hydiny a zeleninové jedlá. V zime sa robievali zabíjačky, ktoré boli menšou rodinnou oslavou a končili sa zabíjačkovou večerou, ktorá sa tu volala ‚zajtonec'. Z cestovinových jedál dodnes pretrvali rezance, šiflíky, fliačky, trhance, halušky, šúľance, pirohy i lokše. Na cestoviny sa používali posýpky z maku, orechov, tvarohu, škorice, alebo sa pridávala kapustná náplň či lekvár, lokše sa mastili husacou masťou. Pôvodne sa jedlá varievali na otvorenom ohnisku v hlinených nádobách, ktoré boli postavené na trojnožkách. Varilo sa v kútoch pod otvoreným komínom, až neskôr sa murovali sporáky z kameňa a tehál."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Toľko zo spomienok pani Márie. Z jej receptov, ktoré sa dodnes zachovali, sme vybrali tie najrázovitejšie a ponúkame ich aj čitateľom Víkendu.

Lundáš z husacích drobkov

Drobky z jednej husi, 50 g husacej masti, 60 g cibule, soľ, červená mletá paprika, čierne mleté korenie, zelená petržlenová vňať, cestovina: polohrubá múka, 1 vajce, voda, soľ.

Postup: Z múky, vajca, vody a trošky soli urobíme polotuhé cesto. Necháme ho asi 20 minút odpočinúť a potom ho rozvaľkáme na veľmi tenko. Nakrájame ho na malinké kúsky, ktoré ešte v ruke formujeme do tvaru buď ryže, alebo guľôčok. Necháme vyschnúť,, uvaríme ich vo vriacej osolenej vode, scedíme a omastíme. Husacie drobky pokrájame na malé kúsky, na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme červenú mletú papriku, drobky, okoreníme, osolíme, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme cestovinu, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, premiešame a necháme chvíľku postáť. Pred podávaním dáme navrch kúsky udusenej husacej pečene. Podávame s kyslou kapustou alebo šalátom z čerstvej zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu

Zajac na kyslo

Králi, 400 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler),, ocot, jalovec, celé čierne korenie, soľ, 200 g údenej slaniny, kyslá smotana.

Postup: Koreňovú zeleninu uvaríme do mäkka s bobkovým listom, jalovcom a čiernym korením. Keď vychladne, primiešame 1/10 l octu. Do nálevu ponoríme kúsky zajaca. Na nasledujúci deň mäso prudko opečieme na masti, preložíme prúžkami slaniny, trochu podlejeme nálevom a pečieme v stredne vyhriatej rúre. Keď zmäkne, zalejeme nálevom, v ktorom je prepasírovaná zelenina a primiešaná kyslá smotana. Podávame s vaječnými haluškami.

Krapne

Polohrubá múka, sladká smotana, 5 žĺtkov, domáca pálenka, soľ, vanilkový cukor.

Postup: V miske rozhabarkujeme smotanu s piatimi žĺtkami, domácou pálenkou a troškou soli. Na drevenú dosku dáme toľko múky, aby žĺtkami a smotanou zarobené cesto bolo dosť tuhé a dalo sa vyvaľkať. Cesto vyvaľkáme natenko a vyrezávame z neho najrôznejšie tvary. Môžeme ich ozdobiť narezávaním, alebo prepichovaním vidličkou. Na doske ich necháme trochu zaschnúť a vysmážame ich v rozohriatej masti. Ešte teplé ich posypeme vanilkovým cukrom a ihneď podávame.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 516
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 157
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 250
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 398
  5. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 3 234
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 101
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 264
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 110
  1. Peter Alexander Sokol: Cesta do izolácie: Cla, Trump a geopolitický hazard so západnými alianciami
  2. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  3. Vlado Jakubkovič: Andrej, poď k nám.
  4. Michael Achberger: Smrteľná cena za štíhle telo: Tento spaľovač vás môže zabiť!
  5. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  6. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  7. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  8. Anton Kaiser: Výstava obrazov Dominika Malého
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 385
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 777
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 60 879
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 174
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 468
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 674
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 832
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 657
  1. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  2. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Peter Alexander Sokol: Cesta do izolácie: Cla, Trump a geopolitický hazard so západnými alianciami
  2. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  3. Vlado Jakubkovič: Andrej, poď k nám.
  4. Michael Achberger: Smrteľná cena za štíhle telo: Tento spaľovač vás môže zabiť!
  5. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  6. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  7. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  8. Anton Kaiser: Výstava obrazov Dominika Malého
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 385
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 777
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 60 879
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 174
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 468
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 674
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 832
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 657
  1. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  2. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu