celé snaženie smerovalo k tomu, aby bolo všetko také, ako má byť a aby sa sviatočný stôl prehýbal pod ťarchou tých najskvelejších pochúťok. Pani Cecília Hucovciová spomína na to, ako sa ženy schádzali už dva, či tri týždne pred svadbou a pripravovali špeciálnu cestovinu do svadobnej polievky brdáriky. Svoj názov majú podľa brda, pomocou ktorého sa formovali a vďaka nemu mali aj osobitú štruktúru.
Svadba v Hontianskych Nemciach mala niekoľko obradných častí. Bolo to zasnúbenie čiže vera, prepíjačky, sobášny deň, pýtanie, vykrúcanie, delenie radostníka. Mladí, ktorí sa rozhodli vstúpiť do zväzku manželského, absolvovali najprv zásnuby, kde sa krstný otec mládenca verejne opýtal dievčaťa či sa naozaj chce vydať. Keď súhlasila, dostala obrúčku. Tu sa dohodli aj termíny ohlášok, dátum svadby, jej ekonomické zabezpečenie a aj to, aké veno nevesta dostane.
Večer pred sobášom sa budúca nevesta rozlúčila so svojimi kamarátkami na prepíjačkách. Lúčila sa s každou osobitne, pričom dievky spievali rozlúčkové piesne. Všetko to sledovali mládenci, ktorí stáli pod oknami a hostili sa ponúknutým vínom.
Sobáš sa zvykol konať v pondelok ráno. Svadobčania z každého svadobného domu odchádzali do kostola. Mladého zaťa viedla prvá družička, nevestu zas prvý družba. Po obrade sa išli mladomanželia zapísať na faru. Nasledovala hostina, na ktorej sa jedlo, pilo, tancovalo a okolo polnoci ženy vyviedli nevestu do komôrky, kde ju začepčili. Potom bola tradičná vykrúcanka. Kto chcel tancovať, s mladou nevestou alebo ženíchom, musel do pripraveného taniera hodiť peniažtek.
Nad ránom priniesli radostník (biely prázdny koláč), ktorý starejší rozdelili na kúsky. Nevesta ich odovzdávala najbližšej rodine a táto výslužka mala priniesť svadobčanom šťastie a spokojnosť.
K rituálnym pečivám okrem radostníka patrili aj bosvany, koláč s dierkou, okrúhly koláč či kysnutá plnená baba.
Jedlá a nápoje celý čas prinášali na stôl družičky a družbovia a ponúkali ich s vtipnými riekankami. Jednu z nich nám prezradila aj pani Cecília, keď nás hostila tradičnou slepačou polievkou s brdárikmi:
"Tá sliepočka sedem rokov mala, chválabohu, že mi ešte ostala, len si na nej pochutnajte a zuby si nevylámte!"
K veršovanke pribalila aj niekoľko starosvetských receptov a my ich teraz ponúkame aj čitateľom Víkendu.
Brdáriky v slepačej polievke
Potrebujeme: 1 väčšia sliepka, 600 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb), cibuľa, čierne celé korenie, soľ.
Na plnku: biely chlieb, 5 vajec, zelená petržlenová vňať, čerstvá zelená paprika, 1 cibuľa, pečeň, masť, mlieko.
Na brdáriky: hladká múka, vajce.
Postup: Sliepku dôkladne očistíme, vnútornosti vyberieme, použijeme ich do polievky a pečeň do plnky. nadrobno posekanú cibuľu speníme na masti, pridáme pokrájanú pečeň a chvíľku podusíme. Biely chlieb nakrájame na menšie kocky. Jemne prelejeme mliekom, dochutíme soľou, čiernym mletým korením, pridáme nadrobno nakrájanú čerstvú zelenú papriku a zelenú petržlenovú vňať. Po vychladnutí k zmesi pridáme aj cibuľu s pečeňou, 5 žĺtkov a z 5 bielkov ušľahaný sneh. Premiešame a naplníme brušný otvor sliepky. Zvyšnú plnku balíme do celofánu a pred dokončením polievky ju krátko povaríme. Naplnenú sliepku dáme variť do 6 litrov vody, pridáme čierne celé korenie, očistenú a pokrájanú koreňovú zeleninu, soľ a varíme. Keď je sliepka polomäkká, pridáme cibuľu a dovaríme.
Do polievky robíme závarku tzv. brdáriky. Z múky a vajca vypracujeme tuhé cesto, ktoré natenko vyvaľkáme, narežeme na rezance ktoré točíme na brde. Usušené brdáriky zavárame vo vriacej vode a pridávame do hotovej polievky.
Bosvana
Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 50 g droždia, 0,5 l mlieka, 200 g práškového cukru, malú lyžičku soli, 2 vajcia, 1 balíček hrozienok, citrónovú kôru.
Postup: V troche mlieka rozmiešame droždie, 2 lyžice cukru a necháme vykysnúť. V predhriatej múke rozmiešame soľ, rozpustené maslo, 2 žĺtky, ostatný cukor, citrónovú kôru. Spolu z vykysnutým droždím vlažným mliekom zamiesime cesto. Keď je dobre vypracované, primiešame hrozienka a necháme na teplom mieste vykysnúť. Po vykysnutí cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 9 rovnakých dielov a zapletáme koláč. Položíme na vymastený plech ešte, ešte necháme pokysnúť, potrieme žĺtkom, vložíme do vyhriatej rúry, prudko zapečieme a dopekáme pri nižšej teplote.
Kysnutá plnená baba
Potrebujeme: Suroviny a postup ako pri bosvane, ale cesto rozdelíme na dva diely, rozvaľkáme a plníme každý diel inou plnkou. Cesto stočíme do závinu, obidva záviny spolu spletieme a položíme do dobre vymastenej okrúhlej formy, necháme dobre nakysnúť, potrieme žĺtkom a pečieme v dobre vyhriatej rúre.
Plnka maková: 500 g maku, 250 g cukru, obaríme horúcou vodou a pridáme trochu nastrúhanej citrónovej kôry, premiešame.
Plnka orechová: 350 g mletých orechov, 250 g cukru, 1 vanilkový cukor, obaríme horúcim mliekom a premiešame.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.