toľko informácií o význame tekutín, že málokto o nich nevie. Skôr ich ignoruje. Z rozhovorov prevláda názor, že ľudia pijú iba vtedy, keď sú smädní a starší ľudia vôbec necítia potrebu piť viac tekutín ako ich obsahujú raňajky, polievka na obed, mlieko či čaj na večeru.
Prečo máme piť? Aby sme netrpeli nedostatkom tekutín, pretože naše telo v takom prípade musí siahnuť k obranným mechanizmom, ktoré organizmus zaťažujú a poškodzujú.
Pri bežnom dennom režime vylúčime asi dva až tri litre vody, ktoré musíme nejako doplniť. Viac než polovicu tohto množstva pijeme spolu s pevnou stravou. Zvyšok musíme vypiť. Je to veľmi jednoduchá úvaha, ale málokto z nás ten najmenej jeden a pol litra vody v priebehu dňa dostane do seba. Čím menej jeme, tým viac musíme piť. Nikto nemusí mať obavy, žeby sa vodou predávkoval. Telo je v prípade nutnosti schopné vylúčiť až jeden liter tekutiny za hodinu.
Kedy máme piť? Zlaté pravidlo znie: pite ešte predtým, než pocítite smäd. Najvhodnejšie je piť viacej ráno, ináč prijímajte tekutiny v priebehu celého dňa po malých dúškoch. Pohár s vodou majte vždy radšej po ruke, potom budete piť temer automaticky. Dobrým zvykom je piť nalačno a cez deň okrem jedla, pretože prísunom väčšieho množstva vody počas jedla sa riedia žalúdočné šťavy a predlžuje sa tým doba trávenia.
Čo máme piť? Pre uhasenie smädu sú najideálnejšie minerálne vody s nízkym obsahom solí a nesladené bylinkové i ovocné čaje. Dobrá je aj pitná voda ochutená citrónom, grepom, pomarančom, najlepšie bez cukru. Cukrom si nápoj osladíme iba po dlhšej ťažkej práci, alebo športovom výkone, keď je treba doplniť vyčerpaný svalový škrob - glykogén.
Chutné a zdravé sú aj ovocné a zeleninové šťavy - šťavu z mrkvy je vhodné piť po jedle, ktoré obsahovalo olej, aby sa karotén lepšie vstrebal v črevách. Nakoľko ovocné i zeleninové šťavy obsahujú okrem minerálnych látok a vitamínov aj veľa prírodných cukrov, mali by sme ich riediť vodou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.