Gratinovaný karfiol
Potrebujeme: 80 dkg karfiolu, vodu, soľ.
Bešamel: 3 dkg masla, 3 dkg hladkej múky, 2 dl mlieka, 2 vajcia, zelenú petržlenovú vňať, soľ.
Postup: Karfiol uvaríme v slanej vode domäkka. Na pomastený kastrólik alebo ohňovzdornú misku rozložíme uvarený, na väčšie kúsky rozobratý karfiol, polejeme bešamelom a v rúre pripečieme doružova.
Bešamel: Do roztopeného masla dáme hladkú múku, zohrejeme, zalejeme mliekom, osolíme a uvaríme hustú omáčku. Potom pridáme posekanú zelenú petržlenovú vňať, žĺtky, dobre vymiešame a nakoniec pridáme z bielkov ušľahaný tuhý sneh.
Karfiol na milánsky spôsob
Potrebujeme: 70 80 dkg karfiolu, 3 dkg parmezánu, 5 dkg šunky, 3 dkg hrubej múky, 1 dl sladkej smotany alebo mlieka, 4 dkg hustého rajčiakového pretlaku, 2 vajcia, 3 dkg strúhanky, soľ.
Postup: Uvarený karfiol rozoberieme na malé ružičky, poukladáme husto vedľa seba do dobre vymastenej a strúhankou vysypanej ohňovzdornej misy, posypeme postrúhaným parmezánom alebo iným postrúhaným tvrdým syrom a posekanou šunkou. Z masla, múky a smotany alebo mlieka pripravíme hustú omáčku, pridáme do nej rajčiakový pretlak, vajcia, strúhanku a podľa chuti osolíme. Nakoniec karfiol polejeme pripravenou omáčkou a upečieme.
Karfiol s rajčiakmi
Potrebujeme: 40 dkg karfiolu, vodu, soľ, 40 dkg rajčiakov, 2 natvrdo uvarené vajcia.
Bešamel: 3 dkg masla, 2 dkg hrubej múky, 2 dl smotany alebo mlieka, 1 vajce, soľ, zelenú petržlenovú vňať, lyžicu strúhanky alebo postrúhaného syra, maslo na pokvapkanie.
Postup: Očistený a umytý karfiol rozoberieme na malé ružičky a v slanej vode uvaríme domäkka. Vody dáme len toľko, aby karfiol bol ponorený. Odvar použijeme na prípravu polievky. Očistené a umyté rajčiaky poutierame a vajcia uvaríme natvrdo. Z masla a múky urobíme bledú záprašku, rozriedime ju trochou odvaru z karfiolu a smotanou, osolíme a uvaríme hustý, hladký bešamel. Do vychladnutého zamiešame vajce a pridáme trochu posekanej zelenej petržlenovej vňate. Ohňovzdornú misu vymastíme, vysypeme strúhankou a po vrstvách ukladáme do nej najprv na kolieska pokrájané a trochu osolené rajčiaky, potom karfiol a nakoniec posekané vajcia. Vrstvy ešte raz zopakujeme. Celé zalejeme bešamelovou omáčkou, povrchu pokvapkáme maslom, posypeme strúhankou alebo postrúhaným syrom a v rúre upečieme.
Karfiolové karbonátky
Potrebujeme: 40 dkg karfiolu, vodu, soľ, 3 dkg masla, 2 vajcia, 6 dkg strúhanky, mleté čierne korenie alebo zelenú petržlenovú vňať, 3 dkg hrubej múky, 1 vajce alebo zvyšné bielky a do 5 dkg strúhanky na obaľovanie, 15 dkg masti alebo stuženého tuku na vyprážanie.
Postup: Karfiol uvaríme v slanej vode a nadrobno posekáme. Maslo vymiešame so soľou a vajciami, pridáme karfiol, mleté čierne korenie alebo posekanú zelenú petržlenovú vňať, strúhanku a spolu premiešame. Cesto sa nesmie rozsypať. Potom sformujeme menšie karbonátky, ktoré obalíme v múke, vajci a strúhanke a z oboch strán vyprážame doružova. Do karbonátok môžeme pridať aj 10 dkg čerstvú alebo 1 dkg namočenú, vytlačenú a posekanú žemľu.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.