Bakteriologický test vzoriek jedál z kuchyne spoločnosti Junior priniesol negatívny výsledok, analýza stolice pacientov pokračuje. To isté platí o toxikologickom, virologickom a epidemiologickom teste, respektíve o kontrole potravinových surovín.
Salmonelózu však maďarskí odborníci v danom prípade vylučujú, aj keď možno s určitosťou konštatovať, že masové ochorenie bolo dôsledkom priotrávenia jedlom, čo potvrdzujú nielen rovnaké symptómy u postihnutých, ale aj fakt, že konzumovali rovnaké jedlo.
Minulý týždeň postihli tráviacie ťažkosti v jednom z budapeštianskych obvodov celkove 464 detí z materských škôlok, 158 školákov a 26 dospelých. Ďalšie prípady hlásili z obcí Csömör a Maglód, kde sa na nutkanie k vracaniu a hnačky sťažovalo celkove 229 detí a 19 dospelých.
Všetkých hospitalizovaných pacientov medzičasom prepustili do domáceho ošetrenia.
Spoločnosť Junior, ktorá získala nežiaducu publicitu pri podobnom prípade v júni 1996, keď sa jahodovou polievkou z jej kuchyne priotrávilo 6000 ľudí a ktorá aj dodala jedlo do inkriminovaných zariadení, musela dočasne uzavrieť jednu z budapeštianskych kuchýň. Jej predstavitelia však akúkoľvek zodpovednosť za najnovší prípad dôrazne odmietli.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.