bude aj problém obchodných reťazcov, ktorý nedáva pokoja aj poľnohospodárom a potravinárom prešovského regiónu.
Nič nezmení na tom ani skutočnosť, že v minulom roku Rada ekonomických ministrov zamietla predložený návrh zákona o obchodných reťazcoch. Poľnohospodári a potravinári nutnosť regulácie zriaďovania obchodných reťazcov teraz presadzujú cez poslanecké kluby v Národnej rade SR. "My sa zriaďovaniu obchodných reťazcov nebránime. Vieme, že vývoj je taký a globalizácii sa nedá vyhnúť. Ale tu ide o to, že poľnohospodári a potravinári na Slovensku sa dostali do zlých podmienok a obchodné reťazce to zneužívajú. Doslova nás tlačia k múru a diktujú podmienky. Poľnohospodárski výrobcovia a spracovatelia musia predávať svoje výrobky pomaly pod cenu," uviedol dôvod snahy o presadenia prijatia zákona o obchodných reťazcoch riaditeľ Šarišskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Prešove Ján Hanudeľ.
Svoje dôvody konkretizoval na predaji zemiakov do obchodných reťazcov. Napríklad Kaufland ich od výrobcov kupuje po tri koruny za kilogram. Pritom cena na trhu je 4,4 koruny a ministerstvo financií určilo minimálnu cenu 4,5 koruny za kilogram. "Lenže poľnohospodári sú nútení predať zemiaky aj za tri koruny, lebo už je máj a zemiaky by už im len prerástli alebo zhnili," uviedol pohnútky takéhoto postupu poľnohospodárov J. Hanudeľ a pokračoval: "Iste, ľudia to vítajú a ja to chápem, pretože kúpia výrobok lacnejšie. Ale už sa nevidí dopad na agropotravinársky sektor."
Nejde však len o zemiaky. Podobné skúsenosti sú pomaly zo všetkými poľnohospodárskymi produktmi. Napríklad Mäso produkt, a. s. Prešov má uzatvorené zmluvy na dodávku jatočného mäsa, ktoré momentálne predáva zhruba po 48 korún za kilogram. Lenže to podľa vyjadrenia ekonóma tejto spoločnosti Stanislava Dzuričeka nepostačuje pokryť náklady. S. Dzuriček sa odvolal aj na správy Výskumného ústavu ekonomiky potravinárstva, podľa ktorých poľnohospodári v Čechách predávajú jatočné mäso v cenách okolo 54 českých korún za kilogram a v Rakúsku po 70 slovenských korún po prerátaní kurzu. "Keby my sme mali cenu aspoň 50 korún za kilogram, tak garantujem, že takisto vyprodukujem zisk dva až tri milióny korún a nepotrebujeme úver od banky," uviedol S. Dzuriček. Lenže v našich podmienkach je to utópia. Spracovateľské firmy sa musia prispôsobiť požiadavkám obchodných reťazcov a preto nemôžu ani zaplatiť viac prvovýrobcom. "Druhá vec je, že my nemôžeme zvyšovať cenu, lebo kúpna sila obyvateľstva je slabá. Keď zdvihneme cenu, nič nedosiahneme, lebo iba toľko sa predá, koľko ľudia majú peňazí," argumentoval ďalej S. Dzuriček.
Poľnohospodári a potravinári preto vidia východisko v prijatí zákona o obchodných reťazcoch a argumentujú, že podobnú legislatívu má celý rad štátov. Pomocou nich sa zlaďujú nielen vzťahy medzi obchodnou sférou a výrobcami, ale aj kapacitné možnosti zriaďovania obchodných reťazcov. "Aj to priestor pre našich menších obchodníkov, aby im bolo umožnené prežiť," dodal J. Hanudeľ.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.