škodlivé baktérie, ktoré spôsobujú zápaly ďasien a vznik zubného kazu.
Ešte donedávna sa väčšina vedcov venovala skúmaniu priaznivých účinkov zeleného čaju, no skupina výskumníkov z lekárskej fakulty v americkom štáte Illinois sa rozhodla, že si posvieti na čierny čaj, ktorý je na Západe populárnejší ako zelený.
Objavili pritom zlúčeniny, ktoré sú schopné zabiť, alebo potlačiť rast baktérií produkujúcich kyseliny a spôsobujúcich tak vznik zubného kazu. Čierny čaj vplýva i na enzým glukosiltranferázu. Ten má na svedomí premenu cukru na lepkavý materiál, ktorý umožňuje zubnému plaku priľnúť k zubom. A navyše, baktérie zubného plaku strácajú pod vplyvom čierneho čaju schopnosť vytvárať zhluky, a tým aj jednoliaty povlak na zuboch, čím sa vlastne znižuje riziko vzniku kazu.
Čierny čaj má teda pozitívny vplyv na zuby. Vedci však varujú, že tento priaznivý účinok čierneho čaju si môžu vychutnať len tí, ktorí sa o chrup dobre starajú za každých okolností.
Autor: Springfield (TASR)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.