zložiek celodennej stravy a detskej výživy, medzi ktorými môžem spomenúť napríklad bravčové, hovädzie, a kuracie mäso, mlieko, či napríklad jablká," dozvedeli sme sa od Daniely Šalgovičovej, vedúcej oddelenia monitoringu cudzorodých látok, Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave. Ako ďalej uviedla, cieľom tejto pravidelnej akcie je spomínaný monitoring celodennej stravy vo vybraných oblastiach Slovenska a predovšetkým odborné zhodnotenie kontaminácie potravín, ktoré sú voľne dostupné v obchodnej sieti Slovenskej republiky. "Vzorky sa odoberajú dvakrát ročne, na jar a v lete, v spolupráci s regionálnymi veterinárnymi správami Výskumným ústavom vodného hospodárstva a Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou inšpekciou. V rámci monitoringu sa odoberie jeden spotrebný kôš sledovaných potravín na 20 tisíc obyvateľov," dozvedeli sme sa viac informácií o metodike výskumu od D. Šalgovičovej, ktorá nás zároveň oboznámila aj s konkrétnymi výsledkami, monitoringu kontaminácie potravín pod Tatrami. "Jeden zo spotrebných košov, obsahujúcich relatívne najmenej kontaminované potraviny, pochádzal z nákupu, ktorý bol realizovaný na sídlisku sever v Kežmarku. Na tomto základe bola lokalita okresu Kežmarok zaradená medzi tzv. relatívne čisté oblasti," skonštatovala D. Šalgovičová. Takúto informáciu teda môžu obyvatelia tohto regiónu považovať za pomerne veľmi optimistickú. Ako však vyplynulo u jej ďalších slov, namerané miery kontaminácie cudzorodých látok v potravinách sú vzhľadom na veľmi rýchly pohyb tohto tovaru v obchodnej sieti značne relatívne.
Autor: pet
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.