Chlieb v podstate patrí medzi naše najstaršie potravinové články. Pred 8 tisíc rokmi, kedy sa ľudia naučili pestovať proso, upiekli aj chlieb. Išlo o zmes z vody a múky, upečenú na ploských horúcich kameňoch. bol ale natoľko tvrdý, že si ľudia vylámali ním zuby, a vedci odvodzujú nálezy vylámaných zubov v čeľustiach starých Egypťanov práve od tohto faktu.
KLOBÁSY spomína už Homér. Píše, že starovekí Gréci ich piekli na ohni so slaninou. Postupne sa s klobáskami oboznamovali i Rimania, ktorí ich jedli ako hlavný pokrm na veľkých oslavách.
KOLÁČE piekli pri slávnostných príležitostiach už starí Egypťania, Gréci i Rimania. Aj hrdinov vyznamenávali a uctievali medovými koláčmi. Číňania dávali hosťom ako lahôdku koláče z mletého hrachu.
ROŽKY pochádzajú z Viedne. Keď Turci dobývali roku 1683 Viedeň, pekársky majster Wendler si všimol ich symbol - polmesiac. Zo strachu či z vtipnej podnikavosti, začal piecť pečivo takého istého tvaru.
ZMRZLINA - akú poznáme teraz, pochádza až zo 17. storočia. Jej pôvodcom je neznámy Talian, ktorý nechal zmrznúť sladkú šťavu. Pravlasťou zmrzliny - mrazených krémov je ale Čína, kde poznali túto pochúťku už 3 tisíc rokov pred naším letopočtom.
KOCKOVÝ CUKOR prvý raz vyrobili v roku 1838 v Dačiciach na Morave. Novinka tejto rafinérie sa však vtedy neujala a musela si počkať na znovu vzkriesenie určitý čas.
Autor: jn
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.