Korzár logo Korzár

Majster kuchár si na Dni maďarskej kuchyne doviezol originál korenia

Prešov - V prešovskej reštaurácii Platan sa včera začali Dni maďarskej kuchyne, ktoré potrvajú až do 24. júna. Známe maďarské jedlá, akými sú

napríklad halászlé, či maďarský kurací perkelt, gaštanové pyré, ako aj ďalšie špeciality maďarskej kuchyne bude v priebehu týchto dní pripravovať majster kuchár ocenený viacerými zlatými medailami zo svetových majstrovstiev v gastronómii Rudof Mátyás. V priebehu týchto dní, môžu návštevníci ochutnať aj známe, vysokokvalitné maďarské vína. Prezentáciu národných jedál pripravili Generálny konzulát Maďarskej republiky v Košiciach a reštaurácia Platan.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na slávnostnom otvorení v predvečer tohto podujatia sa zúčastnili konzul Generálneho konzulátu Maďarskej republiky v Košiciach János Szerencsés, ďalej konzuli Českej republiky Milan Peprník, Ukrajiny Jaroslav Asman, honorárny vicekonzul Talianska v Košiciach Franco Pigozzi a ďalší významní hostia medzi inými i Ján Širotňák z Prezidentskej kancelárie v Košiciach.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa slov konzula J. Szerencsésa cieľom tohto podujatia je oboznámiť širokú verejnosť východného Slovenska s kulinárskym umením Maďarska, ako súčasti kultúry maďarského ľudu.

"Mnohé dokumenty svedčia o tom, že naši pohostinní predkovia považovali starostlivosť o hosťa za prvoradú. Nemuseli si lámať hlavu nad tým, čo hosťom ponúknu. V bohatej pôde našej zeme sa vždy urodilo najrôznejšie korenie, zelenina a chutné ovocie. Za svoju dobrú povesť vďačí maďarská kuchyňa harmónii jedál s gastronomickou rozmanitosťou a tradíciou. Priberajúc zvyky okolitých kultúr a využívajúc hojnosť vlastných korenín, zeleniny, ovocia, rýb a zveriny, vytvorila svojráznu maďarskú gastronómiu. Každý cudzinec určite pozná aspoň papriku, guľáš a perkelt," povedal na slávnostnom otvorení konzul János Szerencsés.

SkryťVypnúť reklamu

Spolumajiteľka reštaurácie Platan Elena Oláhová uviedla, že dni maďarskej kuchyne nadviazali na dni ukrajinskej kuchyne, ktoré v reštaurácii zorganizovali vo februári tohto roku. Príprava takéhoto podujatia býva náročná aj preto, aby sa na takýchto dňoch prezentovala kuchyňa aj s národným kuchárom a špecifickými prísadami. "Iba človek pochádzajúci a žijúci v tej ktorej krajine vie urobiť národnú kuchyňu takou, aká má byť. Majster kuchár Mátyás, ktorý prijal naše pozvanie, si tu doviezol originál korenia, i ďalšie suroviny, dokonca i známe maďarské halušky," povedala E. Oláhová.

Spoznávanie kultúry národa prostredníctvom národnej kuchyne ocenil i český konzul Milan Peprník. Zároveň prezradil, že je aj jeho zámerom zorganizovať v auguste dni českej kuchyne, aj keď ako povedal, česká kuchyňa je pre našincov určite známa. "Možno príťažlivejšia bude v jej rámci prezentácia pív," povedal.

SkryťVypnúť reklamu

Národná kuchyňa je dôležitou súčasťou kultúry národa aj podľa slov zástupcu Prezidentskej kancelárie v Košiciach Borisa Šterbáka. Ako nám povedal, dobré stolovanie patrí k pra-pra-zážitkom ľudstva. "Pôvodne bola maďarská kuchyňa kuchyňou ťažko pracujúcich ľudí, pastierov a roľníkov. Tieto jedlá sú síce veľmi dobré, ale keďže sú to jedlá vysokokalorické, sú pre nás aj nebezpečné. Ale ja som si veľmi pochutil," dodal s úsmevom.

A čo by Slovákom, okrem špagiet a pizze, ponúkol taliansky honorárny vicekonzul Franco Pigozzi? Podľa jeho slov, v talianskej kuchyni je množstvo druhov cestovín, nielen špagety, ale najdôležitejšie sú variácie príprav zmesí používaných na cestoviny známe ako pasta. Potom sú to rizotá a zákusky, ktoré sú typické pre jednotlivé kraje Talianska.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 948
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 919
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 602
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 460
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 718
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 384
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 259
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 687
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Úradujúci prezident USA Donald Trump počas Super Bowlu LIX.

Americký prezident ohlásil, že znižuje clá na 10 percent na tri mesiace.


15
Tlačová konferencia premiéra Fica a Tibora Gašpara.

Prvý prieskum v ére transakčnej dane meria Smeru pokles.


a 1 ďalší 6
Minister zdravotníctva Kamil Šaško.

Účasť odborníkov zrušili v poslednej chvíli.


2
Peter Schutz

Celosvetový chaos spôsobili voliči jedinej superveľmoci.


10

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu