napríklad halászlé, či maďarský kurací perkelt, gaštanové pyré, ako aj ďalšie špeciality maďarskej kuchyne bude v priebehu týchto dní pripravovať majster kuchár ocenený viacerými zlatými medailami zo svetových majstrovstiev v gastronómii Rudof Mátyás. V priebehu týchto dní, môžu návštevníci ochutnať aj známe, vysokokvalitné maďarské vína. Prezentáciu národných jedál pripravili Generálny konzulát Maďarskej republiky v Košiciach a reštaurácia Platan.
Na slávnostnom otvorení v predvečer tohto podujatia sa zúčastnili konzul Generálneho konzulátu Maďarskej republiky v Košiciach János Szerencsés, ďalej konzuli Českej republiky Milan Peprník, Ukrajiny Jaroslav Asman, honorárny vicekonzul Talianska v Košiciach Franco Pigozzi a ďalší významní hostia medzi inými i Ján Širotňák z Prezidentskej kancelárie v Košiciach.
Podľa slov konzula J. Szerencsésa cieľom tohto podujatia je oboznámiť širokú verejnosť východného Slovenska s kulinárskym umením Maďarska, ako súčasti kultúry maďarského ľudu.
"Mnohé dokumenty svedčia o tom, že naši pohostinní predkovia považovali starostlivosť o hosťa za prvoradú. Nemuseli si lámať hlavu nad tým, čo hosťom ponúknu. V bohatej pôde našej zeme sa vždy urodilo najrôznejšie korenie, zelenina a chutné ovocie. Za svoju dobrú povesť vďačí maďarská kuchyňa harmónii jedál s gastronomickou rozmanitosťou a tradíciou. Priberajúc zvyky okolitých kultúr a využívajúc hojnosť vlastných korenín, zeleniny, ovocia, rýb a zveriny, vytvorila svojráznu maďarskú gastronómiu. Každý cudzinec určite pozná aspoň papriku, guľáš a perkelt," povedal na slávnostnom otvorení konzul János Szerencsés.
Spolumajiteľka reštaurácie Platan Elena Oláhová uviedla, že dni maďarskej kuchyne nadviazali na dni ukrajinskej kuchyne, ktoré v reštaurácii zorganizovali vo februári tohto roku. Príprava takéhoto podujatia býva náročná aj preto, aby sa na takýchto dňoch prezentovala kuchyňa aj s národným kuchárom a špecifickými prísadami. "Iba človek pochádzajúci a žijúci v tej ktorej krajine vie urobiť národnú kuchyňu takou, aká má byť. Majster kuchár Mátyás, ktorý prijal naše pozvanie, si tu doviezol originál korenia, i ďalšie suroviny, dokonca i známe maďarské halušky," povedala E. Oláhová.
Spoznávanie kultúry národa prostredníctvom národnej kuchyne ocenil i český konzul Milan Peprník. Zároveň prezradil, že je aj jeho zámerom zorganizovať v auguste dni českej kuchyne, aj keď ako povedal, česká kuchyňa je pre našincov určite známa. "Možno príťažlivejšia bude v jej rámci prezentácia pív," povedal.
Národná kuchyňa je dôležitou súčasťou kultúry národa aj podľa slov zástupcu Prezidentskej kancelárie v Košiciach Borisa Šterbáka. Ako nám povedal, dobré stolovanie patrí k pra-pra-zážitkom ľudstva. "Pôvodne bola maďarská kuchyňa kuchyňou ťažko pracujúcich ľudí, pastierov a roľníkov. Tieto jedlá sú síce veľmi dobré, ale keďže sú to jedlá vysokokalorické, sú pre nás aj nebezpečné. Ale ja som si veľmi pochutil," dodal s úsmevom.
A čo by Slovákom, okrem špagiet a pizze, ponúkol taliansky honorárny vicekonzul Franco Pigozzi? Podľa jeho slov, v talianskej kuchyni je množstvo druhov cestovín, nielen špagety, ale najdôležitejšie sú variácie príprav zmesí používaných na cestoviny známe ako pasta. Potom sú to rizotá a zákusky, ktoré sú typické pre jednotlivé kraje Talianska.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.