tela vylučujú. Aj keď ich človek potrebuje iba v nepatrných množstvách, ich stratu musí stále dopĺňať pestrou stravou.
K najdôležitejším nerastným látkam patrí vápnik, sodík, fosfor, železo, jód a fluór. Okrem nich telo potrebuje v nepatrných množstvách aj draslík, síru, chlór, bróm, zinok, kobalt a pod. Ich dennú potrebu dopĺňa bežná zmiešaná strava.
Vápnik je potrebný predovšetkým na stavbu kostí a zubov. Denná potreba vápnika u dospelého človeka je 0,8 g u detí a mladistvých viac. Až dvojnásobné množstvo vápnika majú prijímať tehotné a dojčiace ženy. Hlavným zdrojom vápnika sú mliečne výrobky, mlieko, vajcia, strukoviny a mak.
Sodík prijímame najmä v kuchynskej soli. Priemerný denný príjem má byť asi 2 g. Viaže na seba vodu, preto sa po presolených pokrmoch vo väčšej miere prejavuje smäd.
Fosfor sa nachádza v ľudskom tele v zlúčenine s vápnikom v kostiach a zuboch. Jeho nedostatok môže zapríčiniť poruchy rastu, tvorby kostry a zubov, poruchy činnosti svalstva, nervstva a premeny sacharidov. Fosfor sa vyskytuje v mlieku, v žĺtkoch, v jatočnom mäse, obilninách, zemiakoch a pod.
Železo je súčasťou červeného krvného farbiva hemoglobínu. Najviac ho potrebujú ťažko pracujúci, tehotné a pridájajúce ženy a mladiství. Pri nedostatočnom príjme železa z mäsa, zo žĺtka, z vnútornosti, zo strukovín, z maku, kapusty, špenátu, karfiolu a tmavého chleba.
Jód sa vyskytuje vo všetkých tkanivách ľudského tela, najviac v štítnej žľaze. Jeho nedostatok spôsobuje zväčšenie štítnej žľazy s následnou poruchou niektorých orgánov. Jód získavame z pitnej vody a z potravín, ako sú morské ryby, rybí tuk, bravčové vnútornosti, špenát, citróny. Väčšinu potrebnej dávky jódu však dostávame z kuchynskej soli, do ktorej sa umele pridáva (jodizácia).
Fluór je stavebnou látkou kostí, najmä zubnej skloviny. Získavame ho z pitnej vody, ale aj z vajec a obilnín. Dostatočná dávka fluóru značne znižuje kazivosť chrupu.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.