Do vášho receptára
Vegetariánske zemiaky
1 kg zemiakov, 1 červená cibuľa, 1 2 lyžice múky, 1 2 lyžice masla (alebo rastlinných výrobkov), 2 dl smotany, 10 dag tvrdého syra na strúhanie, 5 dl zeleninového vývaru, soľ, biele korenie, zväzok materinej dúšky. Rozpočet je pre 4 osoby.
Zemiaky varíme v šupke 20 25 minút v osolenej vode. Opláchneme studenou vodou a očistíme.
Cibuľu nakrájame na drobné kocky, lístky materinej dúšky odtrhneme. Na roztopenom masle opražíme múku a podlejeme vývarom a smotanou. Za stáleho miešania varíme asi 5 minút.
Syr postrúhame a jednu tretinu dáme do omáčky a rozpustíme. Prichutíme soľou, korením a materinou dúškou.
Zemiaky nakrájame na krúžky a vrstvíme do ohňovzdornej misy, ktorú sme predtým vymazali maslom a posypali strúhankou. Zalejeme pripravenou omáčkou, navrch dáme zvyšok syra. V predhriatej rúre pečieme 20 minút.
Podávame so zeleninovým šalátom, k jedlu sa hodí studené pivo.
Diabetické rebierko
Dva kúsky nemastného bravčového rebierka, 2 lyžice oleja, 1 vajce, 50 g plesňového syra Niva, soľ. Pre 2 osoby.
Mäso na okrajoch a pri kosti narežeme, aby sa neskrútilo, naklepeme, necháme chvíľku odležať. Vajce rozmiešame s 1 lyžicou oleja na redšiu nátierku, posolíme, Nivu nahrubo postrúhame. Rebierka pomaly opekáme 3 4 minúty na 1 lyžici oleja na teflonovej panvici, na oboch stranách, potom posolíme, potrieme miešaným vajcom a posypeme Nivou. Vložíme do zapekacej nádoby a dáme zapiecť do rúry alebo pod gril, až kým sa Niva nezačne topiť. Podávame s pečenými alebo varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom. Bude chutiť aj nediabetikom.
Čevabčiči so zeleninou
400 g hydinovej zmesi Šírava, 0,3 l pohár miešanej zeleniny v sladkokyslom náleve alebo mrazená mexická zmes, cibuľa, petržlen, olej na vyprážanie.
Zo Šíravy vytvarujeme valčeky, obalíme v strúhanke alebo v sójovej múke, vypražíme v malom množstve oleja, odsajeme olej, na papierovej servítke. Upravíme na tanier, ozdobíme odkvapkanou zeleninou pokvapkanou citrónom a podávame s celozrnným chlebom. Kto si neodopiera tatársku omáčku, mal by ochutiť čevabčiči výrobkom bez cholesterolu.
Falošná krevetová nátierka
Postrúhame jednu tretinu zeleru a dve tretiny mrkvy. Pokvapkáme troškou citrónovej šťavy a zmiešame s diétnou majonézou, bez cholesterolu. Natierame na krajíčky celozrnného chleba. Ak chceme mať menšie chlebíčky, našikmo nakrájame grahamový alebo sójový rožok a natierame.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.