V našich zemepisných šírkach sme zvyknutí väčšinou iba na niekoľko druhov - papriku, čierne korenie, rascu, majorán a dosť. V obchodoch sa objavujú korenia ako Tzatziky, Gyros, staročeské korenie, ktoré vyžadujú spočiatku opatrné dávkovanie, kým nezískame pre ne ten správny "cit". Ponúkame niekoľko rád, ako si poradiť s korením:
- Štipkou šafranu, ktorý je po vanilke najdrahším korením, môžeme farebne oživiť na žlto príliš biely vývar alebo iný pokrm.
- Kurkumou (žltý prášok) vo veľmi malom množstve, iba štipkou medzi prstami, prifarbíme cesto nya piškótu, knedľu alebo iné múčniky. V Afrike kurkumou prifarbujú ryžu a cestoviny.
- Čierne korenie je najchutnejšie, ak ho pomelieme v mlynčeku priamo do taniera na pokrm.
- Pár zrniek kardamonu zaujímavo ochutí čiernu kávu alebo čaj a navyše pôsobí aj ako afrodiziakum.
- Niektoré druhy korenia sa používajú ako vonné látky pre osvieženie domova, ale napr. aj v reštauráciách a iných verejných priestoroch. Badyán, kardamon, pomarančovú a jablčnú šupku, škoricu a pod. dáme do kanvičky s horúcou vodou a postavíme na radiátor, na chalupe na pec alebo v starej čajovej kanvici zavesíme nad oheň v kozube. Prevonia priestor rovnako ako v zmesi sušených byliniek, kvetov a aromatických látok, zavesených v plátenom vrecúšku alebo upravených v malej miske či košíku.
- Korenie uchováme vždy v uzavretých nádobkách, najlepšie sklenených alebo porcelánových v tme, hoci mnohé gazdinky rady vystavia pekné koreničky na otvorenej poličke.
- Kúsky vanilky v cukorničke s práškovým cukrom prevoňajú výrazne všetok cukor a zmenia ho na vanilkový. Žiaľ, toto vzácne korenie vysychaním rýchlo zmenšuje svoj objem, až sa postupne úplne stratí.
- Pri varení jablkového kompótu pridajme škoricu v nemletom stave. Kúsky uvarenej škorice ľahko vyberieme a kompót si zachová vynikajúcu chuť.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.