koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, soľ, 8 lyžíc bieleho vína, 1 krajec chleba, tuk Helia.
Nožičky alebo hlavu uvaríme do mäkka s cibuľou v osolenej vode. Mäso s kožou oberieme z kostí, vložíme medzi dve doštičky a zaťažíme. Vo vývare z nožičiek uvaríme hrachovú polievku a precedíme. Pridáme zeleninu, víno a polievku zahustíme svetlou zápražkou pripravenou z tuku a múky. Varíme, až kým zelenina takmer nezmäkne. Potom do polievky vložíme zlisované mäso nakrájané na drobné kúsky a krátko povaríme. Podávame s chlebom nakrájaným na kocky a opraženým na tuku.
Rýchla z mletého mäsa
5 hrnčekov vody, 5 lyžíc chudého mletého mäsa, 2 lyžice koreňovej zeleniny nakrájanej na rezance, 1 cibuľa, soľ, asi 3 - 4 lyžice rezancov alebo 2 - 3 lyžice ryže, pažítka alebo petržlenová vňať.
Mäso vložíme do studenej vody, osolíme a za stáleho miešania privedieme do varu. Nasypeme nakrájanú zeleninu a cibuľu, a varíme asi 20 minút. Potom osobitne uvaríme rezance alebo ryžu, scedíme, prepláchneme vodou a dáme do polievky. Dochutíme nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Žihľavová
5 hrnčekov vody, 1 hrnček nasekaných mladých lístkov žihľavy, 1 cibuľa, 2 lyžice oleja Heliol, 4 lyžice ryže, 1 plátok údeného mäsa alebo šunky, soľ, pažítka.
Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na oleji, prisypeme premytú a odkvapkanú ryžu, osolíme, dobre premiešame a zalejeme vodou. Varíme, kým nie je ryža takmer mäkká. Prisypeme nadrobno nakrájané lístky žihľavy, na rezančeky nakrájané údené mäso alebo šunku a varíme ďalších 5 minút. Pred podávaním posypeme najemno pokrájanou pažítkou.
Reďkovková
4 hrnčeky vývaru, 1/2 hrnčeka smotany, 2 viazaničky reďkoviek s mladými listami, 2 cibule, 1 lyžica tuku Helia, štipka nastrúhaného muškátového orieška, soľ, petržlenová vňať.
Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na tuku. Primiešame nasekané lístky reďkoviek a chvíľu dusíme. Zalejeme vývarom, pridáme soľ, muškátový oriešok a varíme na miernom ohni asi 10 minút. Primiešame smotanu, v ktorej sme rozmiešali nahrubo nastrúhané reďkovky, krátko povaríme. Pred podávaním posypeme jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Salza
1 hrnček vývaru alebo vody, 3 dobre zrelé paradajky, 3 zelené paradajky, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 lyžičky hladkej múky, 1 lyžica tuku Helia, 1 lyžička čili korenia, soľ.
Nakrájané zrelé paradajky osmažíme na tuku. Primiešame nadrobno nakrájané zelené paradajky, rozotretý cesnak, soľ a čili korenie. Zaprášime múkou, podlejeme vodou alebo vývarom a dusíme, až sú paradajky mäkké. Podávame k mäsu.
Syrová omáčka
3 hrnčeky vody alebo vývaru, 1 téglik smotany, 5 lyžíc nastrúhaného syra, 2 lyžice Palmy maslovej, 1 lyžica hladkej múky, 1 malá cibuľa, 1 bobkový list, korenie, soľ.
Na Palme maslovej osmažíme na jemno nakrájanú cibuľu. Zaprášime múkou a vymiešame svetlú zápražku. Zalejeme vodou alebo vývarom, dobre rozšľaháme, pridáme soľ, korenie, bobkový list a varíme asi 15 minút. Primiešame syr, smotanu a varíme ešte 5 minút. Podávame k mäsu.
Diabolská
1/2 hrnčeka kečupu, 1 cibuľa, 1 zväzok pažítky, 1 strúčik cesnaku, soľ, majorán, niekoľko kvapiek tabaska.
Do kečupu zamiešame nadrobno nakrájanú pažítku a cibuľu, cesnak rozotretý so soľou a štipku majoránu. Omáčku dochutíme tabaskom. Podávame k studeným pečeným alebo vareným mäsám a k studenej údenine.
Šampiňónová
2 - 3 lyžice majonézy, asi 3 nadrobno nakrájané sterilizované alebo čerstvé podusené šampiňóny, soľ.
Do majonézy vmiešame šampiňóny. Omáčku osolíme a dobre vyšľaháme. Podávame k mäsu.
Autor: Falošná korytnačia
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.