Recepty z Oravy (3.)
Vodné toky Roháčov boli odjakživa rajom rybárov. Aj Studený potok, ktorý delí Múzeum oravskej dediny na dve polovice, si pamätá kapitálne kusy pstruhov. Boli vyhľadávanou pochúťkou, ktorá spestrovala jedálniček tunajších osadníkov. Výborne chutili upravené na rôzne spôsoby. Ryby zohrávali vo výžive ľudí na Orave významnú úlohu. V horských bystrinách prekrásnej oravskej prírody bolo množstvo rýb, a ak sa legálne i nelegálne rybárenie ešte v 20-tych rokoch považovalo za normálny doplnok obživy. Gazdiné sa úlovku vždy potešili a ani Margita Šrobová zo Zuberca, ktorá pochádza zo siedmich detí, spomína na to, keď otec priniesol domov pstruhov ako na malý sviatok. "Bolo nás veľa a rýb sa zvyčajne nepodarilo nachystať toľko, aby sa ušli každému, a tak neraz bola kvôli tomu doma aj zvada. Otec nosieval ryby zabalené v lopúchových listoch, skryté vo vreckách, či pod kabátom, lebo chytať sa nesmelo... Malé rybky, ktoré sme volali rybčatá, sa pripravovali na masle. Ja mám najradšej rybčatá, čo mi môj milý nalapá!" - dodá pani Margita šibalsky.
Väčšie ryby sa zvykli buď údiť, alebo sušiť, opekali sa tiež na ražni so soľou, vyprážali na masle - a to s vajíčkom, alebo bez neho. Medzi obľúbený spôsob úpravy patrilo aj ich pečenie v pahrebe, pričom sa najprv obalili do papiera i bahna. A oravskou špecialitou je kapustnica s údenou rybou. Táto bola tradičným jedlom, ktoré nesmelo chýbať na žiadnom štedrovečernom stole a aby každý dostal tú svoju rybku, gazdiné údili pstruhov vopred a starostlivo ich odkladali. "Ryby sa údievali na povale a keďže nás bolo sedem, stávalo sa, že občas niektorá skapala. Otec robil krik a mama porádky... ale nebolo toho, kto by sa priznal."
Dnes sa už tomu pani Margita smeje, ale kedysi, keď zadok po výprasku tak štípal, mala veru aj slzy v očiach.
Kapustnicu s údenou rybou jedávali vždy z jednej misy, na jej spodok sa dávali zvlášť uvarené zemiaky, ktoré tu volajú repa a až potom sa nabrala polievka. Kapusta v Zuberci má ružovú farbu, pretože do nej pri nakladaní pridávajú cviklu, je tvrdá, lebo je v nej chren a voňavá vďaka kôpru. Chutila skutočne vynikajúco a prastarý recept možno zaujme aj čitateľov víkendu.
Kapustnica s údenou rybou
Potrebujeme: 2 údené pstruhy, 2 l šťavy z kyslej kapusty, 200 g kyslej kapusty, cesnak, nové korenie, majoránka, cibuľa, 300 g sušených húb, 1 kg zemiakov, soľ, masť, hladká múka.
Postup: Do šťavy z kyslej kapusty, ktorú sme podľa potreby rozriedili s vodou, dáme variť vopred namočené sušené huby. Pridáme roztlačený cesnak, nové korenie, soľ. Keď sú huby mäkké, vložíme do kapusty údené ryby, dochutíme majoránkou a varíme do mäkka. Nakoniec kapustu zapražíme. Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme hladkú múku, krátko popražíme a vlejeme do polievky. Zemiaky, ktoré sme uvarili zvlášť, podávame k polievke.
Údené pstruhy
Ryby vypitváme, očistíme, avšak necháme im hlavu aj chvost. Z vody a soli pripravíme roztok, do ktorého položíme ryby tak, aby boli celé ponorené. V tomto slanom roztoku ich necháme odpočívať 24 hodín. Potom ich vyberieme, vyviažeme a údime.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.