kraja nariaďuje štátny krajský hygienik MUDr. Pavol Slezák všetkým prevádzkovateľom potravinárskych zariadení a zariadení spoločného stravovania, všetkým prednostom okresných úradov a starostom obcí v kraji splniť tieto opatrenia:
"Každý prevádzkovateľ potravinárskeho zariadenia vylúči z distribúcie a predaja potravinárske výrobky pochádzajúce z Českej republiky, ktoré podľa dodacích listov alebo etikety boli vyrobené z vybraných hovädzích orgánov ako je mozog, miecha, slezina, črevá, retina, týmus, mechanicky získané mäso z chrbtice, ktoré môže obsahovať miechu, alebo paraspinálne gangliá, uloží ich na osobitnom mieste, označí tieto výrobky a zabráni ďalšej manipulácií. Zo zákazu vylúčenia sú vyňaté mlieko a mliečne výrobky, výrobky, ktoré neobsahujú špecifikované rizikové materiály, tepelne spracovaný tuk bez obsahu proteinov a výrobkov z neho, dikalciumfosfát bez obsahu proteínov a tuku, kože a kožky, želatína a kolagén, vyrobené výhradne z koží a kožiek.
Prednostovia okresných úradov Košického kraja v rámci svojej pôsobnosti a miestnej príslušnosti zabezpečia v spolupráci so starostami obcí dôslednú informovanosť občanov o tejto mimoriadnej situácií. Starostovia obcí v rámci svojej pôsobnosti a v zmysle ust. § 10 zák. NR SR č. 272/1994 Z.z. zabezpečia kontrolu plnenia opatrenia v potravinárskych zariadeniach na ich území."
MUDr. P. Slezák zároveň vyzýva všetkých občanov Košického kraja na dôslednú kontrolu zloženia zakúpených potravinárskych výrobkov uvedeného na ich etikete a nekonzumovanie takýchto výrobkov v záujme ochrany vlastného zdravia.
Autor: em
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.