pitie veľkého množstva kávy nemá na riziko vzniku rakoviny nijaký vplyv. Iné štúdie predtým naznačovali, že pitie kávy môže pôsobiť preventívne proti rakovine. Podľa švédskej profesorky Alicje Wolkovej a jej kolegov je však takýto záver predčasný.
Vedci zo štokholmského inštitútu Karolinska uskutočnili jednu z najrozsiahlejších štúdií rakoviny čreva v súvislosti s obľúbeným aromatickým nápojom, ktorého sa každé ráno nevedia vzdať milióny ľudí. Výskum zhŕňa vyše deväťročné údaje o konzumácii kávy a stravovacích zvykoch 61.000 Švédiek vo veku 40-74 rokov.
Podľa lekárov môže riziko výskytu rakoviny znížiť pravidelný prísun vlákniny v strave, konzumácia množstva ovocia a zeleniny a častý pohyb. Pri včasnej identifikácii možno rakovinu hrubého čreva úspešne vyliečiť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.