reštaurácií šťavnaté bifteky nezmizli. Ako nám povedal Martin Soják, prevádzkár vychýrenej kežmarskej reštaurácie U troch apoštolov, hovädzinu doslova vyhľadávajú zahraničný návštevníci. "Asi štvrtinu jedál z našej ponuky tvoria jedlá z hovädziny, respektíve pokrmy, ktoré toto mäso obsahujú. Zahraniční turisti, najmä tí, ktorí prichádzajú z krajín, kde je výskyt BSE rozšírenejší, si výber pochvaľujú, pretože doma hovädzinu konzumovať nechcú, alebo nemôžu," hovorí prevádzkár. V popradskej reštaurácii Aramis však plánujú hovädzie mäso z jedálneho lístka úplne vylúčiť. "Registrujeme pokles záujmu, preto ešte tento týždeň budeme jedlá z hovädzieho mäsa pripravovať, no po vyčerpaní zásob ponuku jedál zmeníme," hovorí Jana Harabínová, prevádzkarka z Aramisu. K tomuto kroku sa vedenie uchýlilo aj po tom, čo záujem o jedlá z hovädziny u klientov výrazne klesol. "Prechádzame na kuracinu," dodáva prevádzkarka.
Štátny zdravotný ústav (ŠZÚ) vykonáva už od pondelka kontroly v stravovacích zariadeniach, nariadené hlavným hygienikom Ministerstva zdravotníctva SR. Podľa informácií Marty Michalovičovej, zástupkyne riaditeľa ŠZÚ v Poprade, dosiaľ vykonali vyše 200 kontrol. "V prvých dňoch sme pozastavili používanie bujónu Masox, českého výrobcu a. s. Vitana v piatich stravovacích prevádzkach v okrese Poprad a Kežmarok. Výrobok totiž obsahoval neidentifikovateľné údaje o zložení. V priebehu dňa sme sa spojili s výrobcom a ten deklaroval zloženie a nezávadnosť výrobku na BSE, takže hneď na druhý deň sme ho opätovne uvoľnili na používanie." informovala nás M. Michalovičová. Podobný osud postihol aj polievky firmy Knorr. Podľa zástupkyne riaditeľa boli prevádzkari stravovacích zariadení na kontroly pripravení, dokonca mali aj "nachystaný" sporný tovar na posúdenie. ŠZÚ nemusel v žiadnom prípade použiť zákaz použitia. "Kontrola z hygieny bola aj u nás. Pýtali sa na výrobky z Čiech aj na bujóny. Z tých ale nevaríme. Všetko prebehlo v poriadku," konštatoval prevádzkár zo Slovenskej reštaurácie, Jozef Vencel. Bifteky a sviečková na smotane sa aj v tejto vychýrenej reštaurácii tešia veľkej obľube. Doslova "na dračku" však ide držková polievka.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.