Pravidelná konzumácia vlákniny znižuje riziko vzniku rakoviny až o 40 percent, tvrdí najnovšia medzinárodná štúdia.
Výsledky vôbec prvého výskumu o spojitosti medzi stravovacími návykmi a vznikom nádorových ochorení, na ktorom za zúčastnilo o 400.000 ľudí z deviatich európskych krajín, predstavili vedci na medzinárodnej konferencii o výžive a rakovine, ktorá sa konala vo francúzskom meste Lyon.
Podľa tejto štúdie má dlhodobá konzumácia potravín obsahujúcich vlákninu rozhodujúci vplyv na prevenciu proti rakovine hrubého čreva a konečníka - riziko vývinu nádorov znižuje až o 40 percent.
Účastníci konferencie sa zhodli na tom, že celá tretina nádorových ochorení priamo súvisí so stravovacími návykmi a preto zmena jedálneho lístka môže byť často tou najlepšou a najúčinnejšou prevenciou.
Dôležitú úlohu hrá pritom konzumácia živočíšnych produktov, najmä mäsa. Ryby a hydina mierne znižujú riziko rakoviny, ale konzervované mäso, ako salámy, klobásy a párky ho rapídne zvyšujú. Ľuďom, ktorí si nedokážu odpustiť údenú šunku a hot-dog, hrozí až o 50 percent vyššie riziko vzniku nádorového ochorenia.
Optimálny jedálny lístok by mal podľa výskumov zahŕňať pravidelnú dennú dávku zeleniny a ovocia.
Autor: Lyon (TASR)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.