hodín. Na povzbudenie pri dlhých zimných večeroch podávala im ich majstrová výdatnú večeru z kvalitného mäsa pri sviečkach sviečkovicu. Názov sviečkovica sa pre najlepšie hovädzie a bravčové mäso dodnes zachoval, hoci na jeho pôvod sa dávno zabudlo.
V tých časoch si páni tovariši v nedeľu zvykli vyhodiť v krčme z kopýtka, pričom sa neraz pobili, na druhý deň im na pamiatku ostali modré sinky. Z tejto kozmetickej úpravy výzoru pravdepodobne vznikol názov modrý pondelok, v nemeckých mestách Blaumontag. Postihnutých trápila po pijatike hlava a žalúdok, takže ich pracovný výkon podstatne poklesol a preto ani nebol odmenený zvyčajnou sviečkovicou. Názov modrý pondelok pre zhoršenú pracovnú výkonnosť v dôsledku nadmerného popíjania predchádzajúceho dňa sa nám zachoval, pričom nemusí ísť o pondelok.
Autor: ZV
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.