Tatranský hríbový ražeň
Potrebujeme: 400 g hríbov, 60 g údenej slaniny, 2 cibule, mleté čierne korenie, soľ, olej.
Postup: Hríby očistíme a pokrájame na hrubé plátky. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Napichujeme striedavo s plátkami slaniny a kolieskami cibule na ražeň, potrieme olejom a upečieme.
Juhočeské hubové rezne
Potrebujeme: 600 g čerstvých húb, 40 g masla, 1 cibuľu, soľ, 2 žemle, 0,05 l mlieka, 20 g masla, sardelovú pastu, 2 vajcia, mleté čierne korenie, zelenú petržlenovú vňať, strúhanku, tuk na vyprážanie.
Postup: Očistené huby pokrájame nadrobno. Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme huby a udusíme. Osolíme, pridáme pokrájané, v mlieku navlhčené žemle, ktoré sme pretreli cez sitko. Maslo rozmiešame so sardelovou pastou, vajciami a mletým čiernym korením. Pridáme k hubám a všetko spolu premiešame s nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Podľa potreby zahustíme strúhankou. Zo zmesi formujeme rezne, ktoré obalíme v strúhanke a opekáme na rozohriatom tuku po obidvoch stranách.
Záhorácke hubové rizoto
Potrebujeme: 1 cibuľu, 2 lyžice oleja, 200 g čerstvých húb, 150 g ryže, soľ, mäsový vývar, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 50 g sterilizovaného hrášku.
Postup: Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme v rozohriatom oleji, pridáme očistené pokrájané huby a udusíme do polomäkka. Potom pridáme premytú ryžu, soľ, mäsový vývar, mletú červenú papriku a sterilizovaný hrášok, prikryjeme a udusíme do mäkka.
Hliva ustricová na víne
Potrebujeme: 600 g hlivy ustricovej, 50 g tuku, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, 100 g zeleru, 120 g mrkvy, 50 g petržlenu, 1 lyžicu hladkej múky, 1 celú štipľavú papričku, 1,5 dl bieleho vína, štvrť lyžičky cukru, 1 dl šľahačkovej smotany.
Postup: Hlivu pokrájame a opražíme v rozohriatom tuku. Pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Potom pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu, podlejeme a udusíme do mäkka. Poprášime múkou, trocha opražíme, pridáme štipľavú papričku, biele víno, cukor a dusíme ešte 20 minút. Nakoniec zjemníme šľahačkovou smotanou. Jedlo musí byť husté podávame ho s cestovinou alebo knedľou.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.