Spišskom salaši pri Spišskom Podhradí. Kuchár Jaroslav Štrublík mladší so svojim trojčlenným tímom vymiesili z 2,5 kilogramu múky, štyroch vajec a vody cesto, do ktorého vošla bryndzovo-zemiaková plnka z kilogramu zemiakov a 40 dekagramov bryndze. Výsledkom bol historicky najväčší piroh s dĺžkou 107 centimetrov.
"Pri nacvičovaní sme mali tri neúspešné a jeden úspešný pokus. Doteraz náš najväčší piroh meral 94 centimetrov. Teraz mám veľmi pekné pocity a všetci sme radi. O rok urobím dvojmetrový piroh," zaprisahal sa J. Štrublík. Jeho menovec, otec a majiteľ Spišského salaša Jaroslav Štrublík starší nám prezradil, že recept na tento druh spišskej špeciality pochádza z blízkej obce Jablonov a kvôli rekordu musel dať vyrobiť špeciálnu varnú nádobu na tuhé palivo. "No, dokopal som ich nakoniec k tomuto pokusu o svetový rekord. Synovi verím, nebál som sa. Sám nie som veľkým jedákom pirohov, stačí mi tak osem," komentoval s úsmevom J. Štrublík starší.
Pre návštevníkov 29. ročníka Spišských folklórnych slávností však pripravil súťaž v jedení špeciality, pri ktorej musel víťaz zdolať až 18 pirohov a zapiť ich mliekom. "Mám rád pirohy, rovnako ako môj syn. Doma ich jeme aspoň raz týždenne. Keď som ich tu zapíjal mliekom, tak sa mi trochu triasli ruky nervozitou," zhodnotil svoj vzťah k pirohom víťaz súťaže Štefan Koršala zo Smižian v okrese Spišská Nová Ves. Akoby mu po súťaži nestačilo, zajedol súťažnú porciu dvomi pirohmi navyše.
Rekord skontroloval štátny notár a je pripravený na zápis do Guinessovej knihy rekordov. Ale keďže v tejto zbierke svetových superlatív doteraz takáto špecialita nefigurovala, mala pravdu moderátorka súťaže, keď povedala: "Mohli by sme urobiť aj piroh dlhý jeden centimeter a boli by sme v Guinessovej knihe rekordov." To však včera prestalo platiť a Jaroslav Štrublík s kolektívom čakajú na svojich vyzývateľov. Najväčšiu radosť mali z pokusu deti, medzi ktoré rekordnú pochúťku rozdelili.
Podtext:
Rekordný piroh skončil napokon v žalúdkoch prizerajúcich sa detí
pisareň spiš - 1-1
Foto: Miro DIBÁK
Autor: Tomáš REPČIAK
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.