tenise do štrnásť rokov, ktoré sa konajú v tenisovom areáli Anička v Košiciach. Potiaže sa u nej objavili v závere minulého týždňa a v sobotu museli dievčinu hospitalizovať v nemocnici. Tenistku prijali na infekčnej klinike Fakultnej nemocnice L. Pastera, ktorú opustila včera popoludní.
"Pacientka mala klasické príznaky črevného ochorenia - zvýšenú teplotu, hnačky, zvracanie. Dostala adekvátne lieky a infúziu a po dvoch dňoch sme ju dnes mohli prepustiť," povedal nám včera primár MUDr. Bartolomej Magyar a dodal, že príčina tenistkiných problémov zatiaľ nie je známa, pretože výsledky kultivácie budú až v strede týždňa.
Na infekčnej klinike FN L. Pasteura leží momentálne rovný tucet pacientov s podobnými problémami a od mája ich už hospitalizovali celkovo asi päťdesiat. Zhruba u štvrtiny z nich sa potvrdilo, že ide o salmonelózu a u dvoch či troch malo ochorenie komplikovaný priebeh.
Podľa vedúcej odboru epidemiológie Štátneho zdravotného ústavu Košice MUDr. Oľgy Minárikovej zaznamenali v Košiciach uplynulý víkend až 39 nových prípadov salmonelózy, z toho v sedemnástich prípadoch ochoreli deti v predškolskom veku. Šlo o deti z cirkevnej materskej škôlky, ktoré sa salmonelou nakazili po konzumácii krémových zákuskov.
"Kvôli tejto baktérii nesie konzumácia živočíšnych výrobkov v letnom období isté riziko. Ľudia by mali byť obozretní najmä pri konzumácii výrobkov z nedostatočne tepelne spracovaných slepačích vajec, ako sú majonézové šaláty a krémové zákusky. Keďže je momentálne čas svatieb a promócii, treba zdôrazniť, že dôležitá je nielen príprava jedál, ale aj ich uskladnenie. Salmonela je citlivá na chlad a kým v chladničkách a mrazničkách sa jej nedarí, pri voľnom uskladnení sa rýchlo šíri," skonštatovala MUDr. Mináriková.
Opatrný treba byť i pri pochutnávaní si na ďalších živočíšnych produktoch, napríklad údeninách. Salmonela sa však môže vyskytnúť aj v dosť netypických výrobkoch, trebárs korení. Svedčí o tom prípad z minulého týždňa, kedy inšpektori Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie zistili pri bežnom mnitoringu prítomnosť tejto baktérie v čiernom korení. Aj keď podľa primára Magyara je to dosť nepochopiteľný jav, MUDr. Mináriková tvrdí, že nie je až taký ojedinelý. V uplynulých rokoch sa stretli napríklad so salmonelou v mletej červenej paprike.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.