slovenskej kravy v týchto dňoch takmer úplne zrútil. Potvrdili to vedúci manažéri jedného z najväčších slovenských spracovateľov mäsa, spoločnosti Hrádok Mäsokombinát, s.r.o., Lučenec. Po prvom šoku v januári tohto roku, keď došlo k prepadu v predaji hovädziny o asi 40 percent a následnej stabilizácii trhu, prišiel druhý šok paradoxne po informáciách, že slovenské mäso je čisté. Hovädzinu prestali odoberať školy, vymizla z jedálnička závodného stravovania i reštaurácií. V priemere poklesol jej predaj o 70 percent u ušľachtilých druhov mäsa ako sú roštenka, či sviečkovica až o 90 percent. Na nezáujme nič nezmenila ani cena, ktorá u sviečkovice v priebehu pol roka klesla o takmer polovicu. Mäsokombináty sa snažia kompenzovať straty spracovávaním väčšieho množstva bravčoviny a hydiny. "Podiel hovädzieho zostáva zachovaný iba v mäsových výrobkoch, ktoré tvoria v spoločnosti Hrádok asi 55 až 60 percent produkcie," uviedol Michal Majko, generálny riaditeľ. Napriek nepriaznivej situácii na trhu spracovatelia dúfajú, že sa prepad v predaji neodrazí na ich tržbách. Nižšiu produkciu hovädzieho nahrádzajú inými druhmi mäsa. Od začiatku júla prechádzajú na nový systém porážania podľa pravidiel EÚ. Mnohé jeho detaily však ešte nie sú presne známe, čo im značne komplikuje situáciu. Nie je napríklad jasné, ako sa podelí štát a firmy na nákladoch spojených s likvidáciou rizikových častí. Ako potvrdil M. Majko v mäsokombináte Hrádok testujú na vlastné náklady každý jeden porážaný kus dobytka. Náklady vyvolané novým režimom porážania odhaduje na niekoľko miliónov korún, pričom len rekonštrukcia porážky stojí firmu približne päť miliónov. Lučenecký mäsokombinát ponúka na slovenskom trhu 140 druhov výrobkov. Mesačne ich vyprodukuje v priemere 1300 ton, s asi 30-percentným podielom hovädzieho mäsa. Vlani dosiahol tržby za 2,148 mld. Sk. Plán na tento rok predpokladá ich nárast o 10 percent.
Autor: zub
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.