nazýva. Pri príprave omelety postupujeme tak, že vajcia aj s prísadami rozšľaháme a vylejeme do panvice s horúcim maslom. Omeleta sa na bokoch panvice rýchlo pečie, preto okraje vidličkou oddeľujeme od stien panvice. Keď hmota začína tuhnúť, prestaneme miešať vidličkou, ale panvicu otáčame z boka na bok. Nakoniec necháme omeletu dopiecť asi 1 minútu bez pohybovania, aby sa spodok opiekol do zlata. Potom ju vidličkou oddelíme od stien panvice, otočíme, panvicu nakloníme a úderom na držadlo panvice ju premiestime do pripravenej misy. Omeletu pečieme zásadne len z jednej strany.
Mušelínová omeleta
(Omelette mousseline)
Potrebujeme: 4 vajcia, 2 lyžice smotany, 40 g masla, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Žĺtky vymiešame so smotanou, okoreníme a osolíme. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka lyžičkou zamiešame do smotany. Pri pečení postupujeme podľa základného predpisu, len musíme použiť trocha viac masla a väčšiu panvicu.
Sedliacka omeleta
(Omelette a la paysanne)
Potrebujeme: 6 vajec, 75 g slaniny, 50 g zemiakov, 20 g masla, soľ, pol lyžice jemnej bylinkovej zmesi, zelená petržlenová vňať.
Postup: Zemiaky olúpeme, pokrájame na kocky a v panvici na masle prudko opečieme. Potom pridáme slaninu pokrájanú na kocky a takisto opečieme. Vajcia rozbijeme, rozmiešame s prísadami, vylejeme na zemiaky so slaninou a pečieme ako základnú omeletu.
Hubová omeleta
(Omelette aux champignons)
Potrebujeme: 6 vajec, 125 g surových húb, 25 g masla, 2 lyžice základnej hnedej omáčky, soľ.
Postup: Rozličné huby (smrčky, hríby, kozáky, kuriatka) očistíme, pokrájame na tenké plátky, prudko opečieme na polovici masla, osolíme a zmiešame s omáčkou. Polovicu pripravených húb premiešame s rozbitými vajciami a na zvyšnom masle pripravíme omeletu. Ku koncu pečenia rozložíme po povrchu zvyšné huby a až potom omeletu stočíme.
Záhradnícka omeleta
(Omelette a la jardiniére)
Potrebujeme: 6 vajec, 150 g rozličnej mladej zeleniny, 40 g masla, soľ.
Postup: Zmes mladej zeleniny (mrkva, kaleráb, hrášok) udusíme na masle. Vajcia rozbijeme, osolíme a upečieme omeletu. Upečenú omeletu naplníme udusenou zeleninou a stočíme.
Podávame s hlávkovým šalátom.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.