Pred zmrazením sa zelenina a niektoré druhy ovocia ako jablká a hrušky krátko povaria. Tejto metóde sa hovorí aj blanžírovanie. Okrem úniku vitamínov
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
sa povarením zabráni aj nežiaducemu zhnednutiu ovocia a zmene farby zeleniny.
Predvarenie je veľmi jednoduché. Do hrnca s variacou sa vodou vložíme zeleninu a po 2-3-4 minútach ju sitom vyberáme. Pre jednotlivé druhy zeleniny by sme mali dodržať tieto časové postupy: zelená fazuľka 3-4 minúty, karfiol 2-4 minúty, hrášok 2 minúty, mrkva a ružičkový kel 3 minúty, špenát, biela hlávková kapusta asi 2 minúty, hrušky 2-3 a jablká iba 1 minúta.
Zeleninu alebo ovocie vyberieme sitom a hneď prudko ochladíme ponorením do ľadovej vody. Zachovajú sa tak nielen vitamíny, chuť a vzhľad, ale zabráni sa aj rozmnoženiu mikroorganizmov. Predvarenú a ochladenú zeleninu necháme odkvapkať na site a až potom mrazíme.