Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Pri nakrúcaní starých receptov sme si akosi prirodzene zvykli, že naše kuchárky boli ženy, ktoré už majú čosi za sebou a v rodinných albumoch sa môžu

pochváliť fotografiami kŕdľa vnúčat. Naše prekvapenie, keď sa na kysuckej chalúpke roztvorili dvere a vstúpila mladučká kuchárka Daniela Pochybová bolo veru nesmierne a údiv sa stupňoval z minúty na minútu. Bola totiž ako živé striebro, samý úsmev, vtipné poznámky, iskry v očiach a láska ku všetkému, čo sa týkalo Kysúc žiarila z každého jej slova a gesta. Navyše, vyznala sa. Vedela ako sa robí syr, ako sa kúri v peci a vôbec ovládala prakticky všetko, čo so životom našich starých mám súviselo. "Už ako osemročná som chodila pásť kravy a mlieko, ktoré sme nadojili, bolo veľmi vzácne a vážili sme si ho. Nesmeli sme s ním po západe slnka vyjsť z domu, aby sa nepočarovalo krave. Tak sa totiž u nás v dedine verilo... Keď sme niesli mlieko susede, konvičku nemohla vymyť ona, ale hodila do nej trochu soli a vypláchli sme ju až vo vlastnej kuchyni. To preto, aby sa mlieko "nepreškodilo". Teda, aby sa dalo dobre mútiť, či robiť z neho syr."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Daniela urobila prvé korbáčiky už ako 13 ročná a naučila sa to celkom sama ako nám povedala odpozorovaním. Nie je to jednoduché, ale pri troche šikovnosti sa to dá zvládnuť. Do čerstvo nadojeného mlieka, ktoré zohrejeme asi na 40 stupňov C, dáme syridlo a počkáme, kým sa mlieko "skľagá". Potom vytvoríme hrudu syra, vyberieme ho a necháme vykysnúť. Z dvadsiatich litrov kravského mlieka získame asi 2 a pol kilovú hrudu syra, podľa toho, aké tučné mlieko máme. Syr, ktorý je vhodný na výrobu korbáčikov, sa na sitku nerozteká, ani nedrobí. Do teplej vody dáme drevené alebo umelohmotné sitko, trochu syra a vymiešame na ňom hladkú bezhrudkovitú hmotu, ktorá musí byť ustavične v teple, aby sa dali korbáče dobre vyťahovať. Z tejto hmoty potom vyťahujeme syrovú nitku, ktorú zapletáme. Skôr než bola známa výroba korbáčikov, tvarovali sa z tejto hmoty srdiečka, kohútiky a podobne. Syr sa natlačil do drevených foriem a potom uložil do slaného roztoku, v ktorom bol aj odvar z cibuľových šupiek. To preto, aby mali srdiečka krajšiu farbu.

SkryťVypnúť reklamu

Niekedy syr prekysol a vtedy sa už z neho korbáče robiť nedajú, veľmi sa totiž drobí.

V tom prípade sa z neho zvykla robiť pochúťka, akýsi tvarohový osúch. Syr sa rozmrvil, premiešal so soľou a nasekanými bylinkami a dal sa medzi dva lopáre do vyhriatej pece sušiť. Keď bol presušený, vybral sa, potrel maslom a ešte chvíľu sa nechal sušiť, až kým nemal zlatú farbu. Bola to vynikajúca pochúťka, ktorá navyše vydržala veľmi dlho syr sa takto aj konzervoval.

Mlieko hralo vo výžive našich predkov veľmi významnú úlohu, keďže mäsa bolo málo, práve ono tvorilo hlavný zdroj živočíšnych bielkovín. K najrozšírenejším jedlám z neho patrili mliečne polievky. Mlieko sa zvyčajne riedilo vodou a počas vrenia sa zahustilo cestovinou. Chuťovo boli mnohé z týchto polievok podobné demikátu polievke pripravenej z bryndze, niekde z kravského syra, ktorá vstúpila aj do slovenských rozprávok. Z mlieka sa pripravovali aj rôzne mliečne výrobky. Zo smotany maslo, vedľajším produktom získaným pri mútení bol cmar (dnes ho kúpime v obchode). Z kyslého mlieka sa po odobratí smotany robil tvaroh a nazmar nevyšla ani srvátka. V domácnosti sa jednoducho využilo mlieko na sto percent a niektoré recepty z neho možno inšpirujú aj čitateľov Víkendu.

SkryťVypnúť reklamu

Polievka zo srvátky

Potrebujeme: srvátku, bravčové solené mäso, hladkú múku, zemiaky.

Postup: Do srvátky vložíme solené bravčové mäso a dáme variť. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho zo srvátky. Z vody a múky zhotovíme zátrepku (rozhabarkovaná hladká múka vo vode), vylejeme ju do srvátky a necháme povariť. Podávame s celými zemiakmi.

Hartovnica

1 l posolenej vody necháme zovrieť. Za stáleho miešania do nej vsypeme 400 g hladkej múky a povaríme. Múka musí jemne zhrčkovatieť. Do uvarenej masy pridáme 1 l sladkého mlieka a 40 g vyškvarenej, pokrájanej slaniny.

Zvara

Kyslé mlieko zohrejeme, aby sa zrazilo. Spravíme z neho tvaroh a na varenie použijeme aj odkvapkanú srvátku. Do nádoby dáme variť sladké mlieko, v ktorom je dobre rozmiešaných niekoľko lyžíc múky a srvátka. Dobre posolíme. Vo vode necháme uvariť nadrobno posekaný kôpor, ktorý pridáme do nádoby k maslu, niekoľkým žĺtkom a kyslej smotane. Na to vlejeme polievku, ktorá prešla varom, a pridáme rozmrvený tvaroh.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  2. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  3. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  4. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  5. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  8. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  1. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  2. Precvičte si mozog s Tréningom pamäti. Predplatné sa oplatí
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  4. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  6. Hrady, zámky a zoologické záhrady. 100 tipov na výlety v Česku
  7. Máte po štyridsiatke? Tieto vyšetrenia netreba odkladať
  8. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 25 031
  2. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 12 402
  3. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 7 769
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 7 154
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 118
  6. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 5 146
  7. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 4 394
  8. V Kardiocentre v Šaci opäť unikátni 4 220
  1. Vladimír Čuchran: Slovenské mosty (zväčša rozpadnuté, havarijné) ako nástenky národa. Nevedno či mosty odolajú zubu času, neodídu skôr, než transparenty strhnuté dobou.
  2. Zdravotní Klauni: Ako vyzerá návšteva zdravotných klaunov u seniorov?
  3. Marcel Stropkay: Politická situácia v Maďarsku a jej dopady na maďarskú menšinu na Slovensku
  4. Štefan Šturdzík: Nebezpečné zbližovanie dvoch exotov a nepriateľov štátu.
  5. Dávid Polák: Médiá, emócie a dôstojnosť mŕtvych
  6. Peter Vernarec: Čo ak sa dovolenka nepodarí podľa plánov? Tu sú Vaše práva!
  7. Tibor Šmál: Aké to je, keď sa človek druhýkrát narodí.
  8. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 187 153
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 12 722
  3. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 7 292
  4. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 6 816
  5. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 5 289
  6. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 005
  7. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 4 849
  8. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské. 4 699
  1. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  2. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  3. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  4. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
  5. Roman Kebísek: Čierny štvorec: Abstraktné umenie prešlo do absolútna a filozofickej roviny
  6. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  7. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  8. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Čuchran: Slovenské mosty (zväčša rozpadnuté, havarijné) ako nástenky národa. Nevedno či mosty odolajú zubu času, neodídu skôr, než transparenty strhnuté dobou.
  2. Zdravotní Klauni: Ako vyzerá návšteva zdravotných klaunov u seniorov?
  3. Marcel Stropkay: Politická situácia v Maďarsku a jej dopady na maďarskú menšinu na Slovensku
  4. Štefan Šturdzík: Nebezpečné zbližovanie dvoch exotov a nepriateľov štátu.
  5. Dávid Polák: Médiá, emócie a dôstojnosť mŕtvych
  6. Peter Vernarec: Čo ak sa dovolenka nepodarí podľa plánov? Tu sú Vaše práva!
  7. Tibor Šmál: Aké to je, keď sa človek druhýkrát narodí.
  8. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 187 153
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 12 722
  3. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 7 292
  4. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 6 816
  5. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 5 289
  6. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 005
  7. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 4 849
  8. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské. 4 699
  1. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  2. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  3. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  4. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
  5. Roman Kebísek: Čierny štvorec: Abstraktné umenie prešlo do absolútna a filozofickej roviny
  6. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  7. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  8. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu