Korzár logo Korzár
Pondelok, 21. október, 2019 | Meniny má Uršuľa
Nájdete nás na webe

Spod pokrievky starej mamy

Pri nakrúcaní starých receptov sme si akosi prirodzene zvykli, že naše kuchárky boli ženy, ktoré už majú čosi za sebou a v rodinných albumoch sa môžu

pochváliť fotografiami kŕdľa vnúčat. Naše prekvapenie, keď sa na kysuckej chalúpke roztvorili dvere a vstúpila mladučká kuchárka Daniela Pochybová bolo veru nesmierne a údiv sa stupňoval z minúty na minútu. Bola totiž ako živé striebro, samý úsmev, vtipné poznámky, iskry v očiach a láska ku všetkému, čo sa týkalo Kysúc žiarila z každého jej slova a gesta. Navyše, vyznala sa. Vedela ako sa robí syr, ako sa kúri v peci a vôbec ovládala prakticky všetko, čo so životom našich starých mám súviselo. "Už ako osemročná som chodila pásť kravy a mlieko, ktoré sme nadojili, bolo veľmi vzácne a vážili sme si ho. Nesmeli sme s ním po západe slnka vyjsť z domu, aby sa nepočarovalo krave. Tak sa totiž u nás v dedine verilo... Keď sme niesli mlieko susede, konvičku nemohla vymyť ona, ale hodila do nej trochu soli a vypláchli sme ju až vo vlastnej kuchyni. To preto, aby sa mlieko "nepreškodilo". Teda, aby sa dalo dobre mútiť, či robiť z neho syr."

Daniela urobila prvé korbáčiky už ako 13 ročná a naučila sa to celkom sama ako nám povedala odpozorovaním. Nie je to jednoduché, ale pri troche šikovnosti sa to dá zvládnuť. Do čerstvo nadojeného mlieka, ktoré zohrejeme asi na 40 stupňov C, dáme syridlo a počkáme, kým sa mlieko "skľagá". Potom vytvoríme hrudu syra, vyberieme ho a necháme vykysnúť. Z dvadsiatich litrov kravského mlieka získame asi 2 a pol kilovú hrudu syra, podľa toho, aké tučné mlieko máme. Syr, ktorý je vhodný na výrobu korbáčikov, sa na sitku nerozteká, ani nedrobí. Do teplej vody dáme drevené alebo umelohmotné sitko, trochu syra a vymiešame na ňom hladkú bezhrudkovitú hmotu, ktorá musí byť ustavične v teple, aby sa dali korbáče dobre vyťahovať. Z tejto hmoty potom vyťahujeme syrovú nitku, ktorú zapletáme. Skôr než bola známa výroba korbáčikov, tvarovali sa z tejto hmoty srdiečka, kohútiky a podobne. Syr sa natlačil do drevených foriem a potom uložil do slaného roztoku, v ktorom bol aj odvar z cibuľových šupiek. To preto, aby mali srdiečka krajšiu farbu.

Niekedy syr prekysol a vtedy sa už z neho korbáče robiť nedajú, veľmi sa totiž drobí.

V tom prípade sa z neho zvykla robiť pochúťka, akýsi tvarohový osúch. Syr sa rozmrvil, premiešal so soľou a nasekanými bylinkami a dal sa medzi dva lopáre do vyhriatej pece sušiť. Keď bol presušený, vybral sa, potrel maslom a ešte chvíľu sa nechal sušiť, až kým nemal zlatú farbu. Bola to vynikajúca pochúťka, ktorá navyše vydržala veľmi dlho syr sa takto aj konzervoval.

Mlieko hralo vo výžive našich predkov veľmi významnú úlohu, keďže mäsa bolo málo, práve ono tvorilo hlavný zdroj živočíšnych bielkovín. K najrozšírenejším jedlám z neho patrili mliečne polievky. Mlieko sa zvyčajne riedilo vodou a počas vrenia sa zahustilo cestovinou. Chuťovo boli mnohé z týchto polievok podobné demikátu polievke pripravenej z bryndze, niekde z kravského syra, ktorá vstúpila aj do slovenských rozprávok. Z mlieka sa pripravovali aj rôzne mliečne výrobky. Zo smotany maslo, vedľajším produktom získaným pri mútení bol cmar (dnes ho kúpime v obchode). Z kyslého mlieka sa po odobratí smotany robil tvaroh a nazmar nevyšla ani srvátka. V domácnosti sa jednoducho využilo mlieko na sto percent a niektoré recepty z neho možno inšpirujú aj čitateľov Víkendu.

Polievka zo srvátky

Potrebujeme: srvátku, bravčové solené mäso, hladkú múku, zemiaky.

Postup: Do srvátky vložíme solené bravčové mäso a dáme variť. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho zo srvátky. Z vody a múky zhotovíme zátrepku (rozhabarkovaná hladká múka vo vode), vylejeme ju do srvátky a necháme povariť. Podávame s celými zemiakmi.

Hartovnica

1 l posolenej vody necháme zovrieť. Za stáleho miešania do nej vsypeme 400 g hladkej múky a povaríme. Múka musí jemne zhrčkovatieť. Do uvarenej masy pridáme 1 l sladkého mlieka a 40 g vyškvarenej, pokrájanej slaniny.

Zvara

Kyslé mlieko zohrejeme, aby sa zrazilo. Spravíme z neho tvaroh a na varenie použijeme aj odkvapkanú srvátku. Do nádoby dáme variť sladké mlieko, v ktorom je dobre rozmiešaných niekoľko lyžíc múky a srvátka. Dobre posolíme. Vo vode necháme uvariť nadrobno posekaný kôpor, ktorý pridáme do nádoby k maslu, niekoľkým žĺtkom a kyslej smotane. Na to vlejeme polievku, ktorá prešla varom, a pridáme rozmrvený tvaroh.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nestarnú, ale dozrievajú
  2. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  3. Zamestnanci sú pre BILLA dôležitým pilierom, pridaj sa k nim
  4. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  5. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  6. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  7. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  8. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  9. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Katarína pomáha ľuďom svojimi mydlami
  2. Levanduľa pre zamestnancov
  3. Zamestnanci sú pre BILLA dôležitým pilierom, pridaj sa k nim
  4. Kvalitné Vianočné osvetlenie
  5. Unikát medzi značkami. CUPRA
  6. A new, ultra - modern logistics park with an ideal location
  7. Bezpečnosť pri práci je priorita, pomáhajú i moderné technológie
  8. Pripojte sa na nový internet už aj v oblasti Gemera a Novohradu
  9. Na Kysuciach budete môcť surfovať na internete rýchlejšie
  10. Na Orave dobre aj s novým optickým internetom
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 16 948
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 16 534
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 15 282
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 10 382
  5. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 8 736
  6. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 8 666
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 6 990
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 6 433
  9. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 6 057
  10. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy 5 687

Neprehliadnite tiež

Stíhaný košický podnikateľ rozpredáva vozový park cez inzertný portál

Ponúka pár luxusných porsche, vodný skúter aj terénnu štvorkolku.

Za dve zachovalé autá porsche pýta spolu takmer 70-tisíc eur.
Petrovčik postupne prichádza o verejné i politické funkcie.

Dal gól, vylúčili ho a zbil rozhodcu. Dostal dištanc a s futbalom končí

Osemnásťročného arbitra napadol 34-ročný futbalista. Incidentov pribúda.

„Rozhodca nedostal 4 rany do tváre, to by mal rozbitý nos a monokel. Dostal otcovské zaucho, dve alebo tri,“  tvrdí hráč.

V Abranovciach horel autobus, cestujúci stihli včas ujsť

Len nedávno sa podobný incident stal v Šarišských Sokolovciach a v Košiciach.

Horiaci autobus.

Hlavné správy zo Sme.sk

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Zvláštny príbeh Bašternákovej vily na Slavíne: Kočner, Počiatek i sudkyne z Threemy

Úrady stavbu opakovane blokovali, až raz zrazu všetko potvrdili.

Bašternákova vila na Havlíčkovej ulici pri Slavíne
Autorská strana Samuela Marca

Mečiar to vybudoval, Dzurinda využíval a Fico zdokonalil (píše Samo Marec)

Áno, Slovensko je mafiánsky štát.

Bez komentára.
Píše Ivan Mikloš

Čia kauza je Gorila? (píše Ivan Mikloš)

Za Ficových vlád sa nepohlo s vyšetrovaním. Nie je to náhoda.

Ivan Mikloš.
Komentár Petra Schutza

Pelleho okrúhly stôl bol skôr potemkinovou dedinou

Nikto nikdy netvrdil, že na polícii a prokuratúre nie sú štyria slušní ľudia.

Peter Schutz

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop