MUDr. Igora Bukovského tak, že ich budeme kŕmiť bezpečnou lyžicou. Ako?
* Uprednostnite zeleninu z bezpečných zdrojov (neprehnojené pôdy).
* Používajte zeleninu z poobedňajšieho zberu (pokojne sa opýtajte, kedy ju zberali).
* Ak použijete rýchlenú zeleninu, zistite, či ju pestovali v skleníku alebo fóliovníku (toto je dôležité: väčšie riziko predstavuje zelenina z fóliovníka, pretože slnečné žiarenie, ktoré podporuje premenu bielkovín z dusíkatých látok, neprechádza fóliou sklom skleníka čiastočne áno a v zelenine ostáva viac nepremenených dusíkatých látok z použitých hnojív a pôdy).
* Z rýchlenej zeleniny nepripravujte pre dieťa šťavy.
* Tepelná úprava neničí dusičnany, naopak stratou vody zo zeleniny obsah dusičnanov v nej stúpne.
* Z koreňovej zeleniny používajte len obalovú časť, pretože najviac dusičnanov sa hromadí v dužine pri vrchole koreňa (napr. v mrkve vnútorný valec pri listovej časti). Tieto časti zeleniny by deti vôbec nemali dostávať.
* V prípade nesprávneho pestovania zeleniny najviac dusičnanov môže obsahovať mrkva, reďkovka, špenát, petržlen, kaleráb, šalát, kel, ružičkový kel.
* Ak vás tieto opatrenia nepresvedčia a jarná zelenina vás stále straší, máte šancu použiť mrazenú alebo divú zeleninu. Dieťa však rozhodne od istého veku zeleninu potrebuje pravidelne!
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.