podobe dobovej hostiny. Átrium Mestského divadla Tatra v Levoči sa na niekoľko hodín premení na stredovekú slávnosť plnú hodovníkov, umelcov a dobových jedál. Tento nápad vznikol v tunajšom Kultúrno-informačnom centre (KIC) a jeho pracovníkom sa podarilo získať podporu miestnych podnikateľov aj kultúrno-spoločenských inštitúcií. "Hostina je súčasťou bohatého programu Dní Majstra Pavla, pripravujeme ju už tri mesiace. Národné osvetové centrum v Bratislave nám poskytlo pomoc v podobe šéfkuchára, Spišský salaš a hotel Satel zabezpečia potrebné jedlá. Pomáha nám aj Podtatranské osvetové stredisko v Poprade. Keď sme zisťovali, aká bola presná podoba stolovania v stredoveku, mali problémy aj historici. S určitosťou vieme, že sa pilo z plechových a hlinených nádob, používanie príboru nevedeli presne časovo zaradiť. Na stoloch však bude dominovať drevo," uviedla programová pracovníčka KIC v Levoči Soňa Sventeková. V jedálnom lístku figurujú jedlá zo zveriny, akými sú poľovnícke mäsové guľky, zverinový guláš na jalovci, organizátori uvažujú o pečenom prasati aj kuracine. Na stoloch nebudú chýbať bryndzové halušky, pirohy, syry, ale ani ovocie, pivo a sudové víno. Tí, ktorí hostinu navštívia, prídu k dobrotám za symbolické sumy. "Detaily jedálneho lístka ešte spresňujeme, ale program hostiny je už dnes známy. Zabezpečia herci Divadla La commedia Poprad, Divadla na hradbách a Pantomíma Kasprzyk. Počas hostiny zaznie dobová hudba v podaní niektorých mladých Levočanov, prídu členovia cimbalovej hudby Čačina aj historickí šermiari zo skupiny Bojník," hovorí Ladislav Péchy, ktorí je jedným z organizátorov i účinkujúcich.
Autor: rep
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.