Slovenska a zahraničia. Na Medzinárodných majstrovstvách Slovenska vo varení a jedení bryndzových halušiek sa zúčastnilo osemnásť súťažných družstiev.
Ku kotlíkom a miskám sa okrem štyroch krompašských družstiev postavili aj skupiny kuchárov a jedákov z Košíc, Poráča, Gelnice, Banskej Bystrice, Tornale i Liptovského Mikuláša. Ich zahraničnou konkurenciou boli členovia Folklórneho súboru Domovina z Kanady, folkloristi zo súboru Nádeje z Francúzska, dve družstvá z maďarskej Békešskej Čaby, a jedno z rumunského Nadlaku. Hudobné nástroje na chvíľu za varechy vymenili aj členovia známej hudobnej skupiny Lojzo.
Pravidlá hovorili jasnou rečou. Úlohou súťažných družstiev je v čo najkratšom čase uvariť 3,5 kilograma halušiek a po degustovaní porotou ich v čo najkratšom čase zjesť. Oproti minulému ročníku však nastala jedna dôležitá zmena. Kým vlani museli všetci súťažiaci používať na varenie rovnaké, organizátorom pridelené suroviny, tohto roku si mohli doniesť vlastnú múku, zemiaky, slaninku a hlavne bryndzu.
Jednoznačný cieľ víťazstvo mali najmä zástupcovia SEZ Krompachy. "V minulosti nás odsunuli. Rýchlo sme varili aj jedli, ale rozhodcovia neskoro stláčali stopky. Teraz to bude inak!" zastrájali sa chlapi. A veru im to aj vyšlo. Tri a pol kila bryndzových halušiek navarili za neuveriteľných 5,33 minúty, čím prekonali svoj vlastný rekord 5,44 minúty, ktorý bol zapísaný aj v Guinessovej knihe rekordov. Keďže svoj vlastný výtvor zjedli za 1,04 minúty, katapultovalo ich to priamo na prvé miesto. Za nimi skončilo družstvo ŽIN-ČICA z Banskej Bystrice a tretiu priečku obsadili zástupcovia chaty Hutník, Plejsy Krompachy. Po prvýkrát udelenú cenu za najoriginálnejší recept získalo Lojzo, ktorého členovia do halušiek pridali aj arašidy a rôzne iné oriešky a hrozienka.
Svoj "manšaft" tím SDKÚ, prišiel skontrolovať aj premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý na otázku novinárov, či sú halušky vhodným národným jedlom, povedal: "Halušky sú absolútne skvelé národné jedlo pre Slovensko. Keď k nám prichádza maďarský premiér Viktor Orbán, môj veľmi dobrý kamarát, prvé, čo sa ma spýta, je: Mikuláš a bryndzová halušky sú?" tvrdil predseda vlády. Podľa jeho názoru by bolo tiež zaujímavé konzultovať s ministrom kultúry, či by halušky nemohli dostať ochrannú známku ako súčasť nášho kultúrneho bohatstva.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.