Paprika na plnenie
Nálev: 1 l vody, 0,2 l 8 % octu, 20 g soli.
Paprika plnená ryžou s mäsom patrí medzi známe jedlá slovenskej kuchyne, preto je dobre pripraviť fazuľové struky ako polotovar mrazením alebo sterilizáciou. Vhodná je zaoblená, hrubostenná, sladká alebo len mierne pálivá paprika. Struky umyjeme, vyberieme semenník a predvaríme. Vkladáme do vriacej vody, ktorej teplotu udržiavame pod bodom varu. Po 3 5 minútach vyberieme, ochladíme v studenej vode a uložíme do pohárov hrotom dolu. Zalejeme nálevom. Nalievame pomaly, aby nálev vnikol do všetkých paprík. Sterilizujeme 20 minút pri teplote 85 °C.
Papriková nátierka
1 kg pomletej papriky, 250 g cibule, 0,125 l octu, 0,125 l oleja, 30 g cukru, soľ podľa chuti.
Je veľmi chutná na chlebe s maslom, ale najmä sa používa na prípravu tvarohovej a bryndzovej nátierky, na dochutenie niektorých jedál (duseného mäsa, gulášu).
Červenú, hrubostennú papriku umyjeme, očistíme, vyberieme semenník a pomelieme spolu s očistenou cibuľou. Pridáme ocot, olej, cukor a soľ podľa chuti.
Nátierku plníme do pohárov, uzatvoríme a sterilizujeme 40 minút pri teplote 85 °C.
Paradajky vo vlastnej šťave
Zdravé, zrelé (nie prezreté) menšie paradajky umyjeme, na 1 2 minúty vložíme do vriacej vody. Vyberieme ich, ochladíme v studenej vode a stiahneme šupku. Naplníme ich do pohárov, dobre potlačíme, aby sme, pokiaľ je to možné, vytlačili vzduch. Poháre uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 100 °C.
Paradajky vo vlastnej šťave sa hodia na prípravu pizze, omáčok na špagety, leča, gulášov a pod.
Paradajkový kečup
1 kg paradajkového pretlaku, ˝ dl octu, 20 g soli, 50 g cukru, 20 g horčice, 1 ČL Solamylu, Ľ ČL mletého čierneho korenia, Ľ ČL mletého nového korenia, Ľ ČL mletej đkorice, Ľ ČL klinčekov, trochu muđk?tového orieška, ˝ ČL sladkej papriky, trochu mierne pálivej papriky, 50 70 g jemne rozmixovanej koreňovej zeleniny (mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu uvaríme v slanej vode).
Kečup je dochutený paradajkový pretlak. Zo šťavy odparíme 2/3 vody. Do takto pripraveného pretlaku pridáme všetky prísady, pomiešame, necháme zovrieť a zahorúca naplníme do malých predhriatych pohárov. Hneď uzatvoríme, dáme na 10 minút do vodorovnej polohy, potom ich obrátime a necháme na vzduchu voľne vychladnúť.
Kečup s jablkami
2 kg paradajok, ˝ kg jabĺk, Ľ kg cibule, 4 bobkové listy, 4 strúčiky cesnaku, 3 červené papriky, 1 malá cvikla, 6 ČL soli, 4 PL cukru, 1 dl octu, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1 ČL mletej červenej papriky, ˝ ČL mletého nového korenia, ˝ ČL klinčekov.
Zeleninu s jablkami umyjeme, ošúpeme a pokrájame. Pridáme bobkové listy a 90 minút varíme. Uvarenú zeleninovú zmes pretlačíme cez sito, rozmixujeme, pridáme soľ, cukor, ocot, papriku, klinčeky a okoreníme mletým čiernym a novým korením. Po pridaní prísad 10 minút varíme, zahorúca naplníme do pohárov, uzatvoríme, dáme na 10 minút do vodorovnej polohy, potom ich obrátime a necháme voľne na vzduchu vychladnúť.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.