Korzár logo Korzár

Zavárame paradajky a papriku

Paprika na plnenieNálev: 1 l vody, 0,2 l 8 % octu, 20 g soli.Paprika plnená ryžou s mäsom patrí medzi známe jedlá slovenskej kuchyne, preto je

Paprika na plnenie

Nálev: 1 l vody, 0,2 l 8 % octu, 20 g soli.

Paprika plnená ryžou s mäsom patrí medzi známe jedlá slovenskej kuchyne, preto je dobre pripraviť fazuľové struky ako polotovar mrazením alebo sterilizáciou. Vhodná je zaoblená, hrubostenná, sladká alebo len mierne pálivá paprika. Struky umyjeme, vyberieme semenník a predvaríme. Vkladáme do vriacej vody, ktorej teplotu udržiavame pod bodom varu. Po 3 5 minútach vyberieme, ochladíme v studenej vode a uložíme do pohárov hrotom dolu. Zalejeme nálevom. Nalievame pomaly, aby nálev vnikol do všetkých paprík. Sterilizujeme 20 minút pri teplote 85 °C.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Papriková nátierka

1 kg pomletej papriky, 250 g cibule, 0,125 l octu, 0,125 l oleja, 30 g cukru, soľ podľa chuti.

Je veľmi chutná na chlebe s maslom, ale najmä sa používa na prípravu tvarohovej a bryndzovej nátierky, na dochutenie niektorých jedál (duseného mäsa, gulášu).

Červenú, hrubostennú papriku umyjeme, očistíme, vyberieme semenník a pomelieme spolu s očistenou cibuľou. Pridáme ocot, olej, cukor a soľ podľa chuti.

Nátierku plníme do pohárov, uzatvoríme a sterilizujeme 40 minút pri teplote 85 °C.

Paradajky vo vlastnej šťave

Zdravé, zrelé (nie prezreté) menšie paradajky umyjeme, na 1 2 minúty vložíme do vriacej vody. Vyberieme ich, ochladíme v studenej vode a stiahneme šupku. Naplníme ich do pohárov, dobre potlačíme, aby sme, pokiaľ je to možné, vytlačili vzduch. Poháre uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 100 °C.

SkryťVypnúť reklamu

Paradajky vo vlastnej šťave sa hodia na prípravu pizze, omáčok na špagety, leča, gulášov a pod.

Paradajkový kečup

1 kg paradajkového pretlaku, ˝ dl octu, 20 g soli, 50 g cukru, 20 g horčice, 1 ČL Solamylu, Ľ ČL mletého čierneho korenia, Ľ ČL mletého nového korenia, Ľ ČL mletej đkorice, Ľ ČL klinčekov, trochu muđk?tového orieška, ˝ ČL sladkej papriky, trochu mierne pálivej papriky, 50 70 g jemne rozmixovanej koreňovej zeleniny (mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu uvaríme v slanej vode).

Kečup je dochutený paradajkový pretlak. Zo šťavy odparíme 2/3 vody. Do takto pripraveného pretlaku pridáme všetky prísady, pomiešame, necháme zovrieť a zahorúca naplníme do malých predhriatych pohárov. Hneď uzatvoríme, dáme na 10 minút do vodorovnej polohy, potom ich obrátime a necháme na vzduchu voľne vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Kečup s jablkami

2 kg paradajok, ˝ kg jabĺk, Ľ kg cibule, 4 bobkové listy, 4 strúčiky cesnaku, 3 červené papriky, 1 malá cvikla, 6 ČL soli, 4 PL cukru, 1 dl octu, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1 ČL mletej červenej papriky, ˝ ČL mletého nového korenia, ˝ ČL klinčekov.

Zeleninu s jablkami umyjeme, ošúpeme a pokrájame. Pridáme bobkové listy a 90 minút varíme. Uvarenú zeleninovú zmes pretlačíme cez sito, rozmixujeme, pridáme soľ, cukor, ocot, papriku, klinčeky a okoreníme mletým čiernym a novým korením. Po pridaní prísad 10 minút varíme, zahorúca naplníme do pohárov, uzatvoríme, dáme na 10 minút do vodorovnej polohy, potom ich obrátime a necháme voľne na vzduchu vychladnúť.

Autor: Ko

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 475
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 246
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 024
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 865
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 477
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 170
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 946
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 118
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  2. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  4. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  5. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  6. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  7. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  8. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 077
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 047
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 112
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 061
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 624
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 874
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 386
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  2. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  4. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  5. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  6. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  7. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  8. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 077
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 047
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 112
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 061
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 624
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 874
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 386
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu