Milovníci klobás, párkov či fašírok v Európskej únii budú mať už čoskoro možnosť vedieť to, čo by možno radšej ani nevedeli
Európska komisia vo štvrtok schválila zmenu smernice o označovaní mäsových výrobkov, podľa ktorej budú musieť producenti na obaloch uvádzať percentuálny podiel svalového mäsa (týmto termínom možno označiť iba svaly upnuté na kostru zvieraťa), vnútorností a živočíšneho tuku.
Dnes platná smernica nerozlišuje pri zložení klobás a párkov svalové mäso, tuk či odpadové časti (srdce, črevá, pečeň) - všetko možno pri uvádzaní zloženia pokojne označiť pojmom "mäso". Nové pravidlá musia členské štáty prevziať do svojej legislatívy do konca budúceho roka.
"Je to dobrá správa pre spotrebiteľov. Máme predsa právo na lepšie informácie," komentovala návrh EK hovorkyňa pre zdravie Beate Gminderová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.