Korzár logo Korzár

Biela kniha by mala každému z nás zaručíť bezpečnosť potravín

Ing. BERNADETTA KRKOŠKOVÁ, CSc.Kvalita potravín, ale najmä ich zdravotná bezchybnosť,patrí v Európskej únii medzi najvyššie priority. Začiatkom

Ing. BERNADETTA KRKOŠKOVÁ, CSc.

Kvalita potravín, ale najmä ich zdravotná bezchybnosť,

patrí v Európskej únii medzi najvyššie priority. Začiatkom minulého roku bola zverejnená Biela kniha o ochrane potravín, ktorá obsahuje legislatívny akčný program a stratégiu ochranypotravín v celom potravinovom reťazci od farmy po stôl,

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Princípy ochrany potravín obsiahnuté v Bielej knihe tvoria jednoliaty celok, zavádzajú integrovaný prístup, predstavujú dynamický a vyčerpávajúci nástroj na zabezpečenie ľudského zdravia a ochrany spotrebiteľa na vysokej úrovni.

SkryťVypnúť reklamu

Zásady ochrany potravín sa týkajú všetkých potravinových sektorov. Budú sa uplatňovať medzi členskými štátmi, na vonkajších hraniciach i vo vnútri únie a na medzinárodných ajeurópskych rozhodovacích fórach. Biela kniha ukazuje cestu, ktorú musí EÚ nastúpiť v najbližšej budúcnosti, aby zaistila bezpečnosť potravín. V Európskej únii, v ktorej tovary a teda aj potraviny a s nimi spojené eventuálne riziká voľne cirkulujú, doposiaľ neexistuje jednotný kontrolný systém, i napriek vážnym snahám v smere harmonizácie. Neexistuje globálny systém monitorovania rizík na úseku potravín. Inšpekčná služba Európskej komisie,

ktorá navštevuje členské štáty konštatuje, že sú rozsiahle variácie v spôsoboch, akými sa implementovala a uviedla do platnosti európska legislatíva. Veľa je potrebné zmeniť, a to akov spôsobe definovania problémov, tak aj pri ich riešení,počínajúc tým, že sa začne s dôkladným rozpoznávaním problémov.

SkryťVypnúť reklamu

Ochrana potravín musí byť organizovaná koordinovanejšie a integrovanejšie. Biela kniha o ochrane potravín uvádza akcie a ich rozsah potrebný na doplnenie i modernizáciu legislatívy EÚ o potravinách, aby sa stala súvislejšou, zrozumiteľnejšou a flexibilnejšou a poskytla sa väčšia transparentnosť pre spotrebiteľov.

Dôležitý tok informácií

V úvodnej kapitole Bielej knihy sa zdôrazňuje, že európsky potravinový reťazec je jedným z najbezpečnejších na svete a že súčasný systém vo všeobecnosti dobre funguje. Opatrenia naochranu potravín boli súčasťou európskej legislatívy od prvých

dní spoločenstva. Historicky sa tieto opatrenia vyvíjali najmä na sektorovej báze. Vzrastajúca integrácia národných ekonomík v

rámci jednotného trhu, vývoj v poľnohospodárstve a v spracovaní potravín i nové spôsoby zaobchádzania a rozdeľovania vyžadujú však nový prístup. Uvedený je v Bielej knihe.

SkryťVypnúť reklamu

Bezpečnosť potravín sa v tejto knihe predstavuje aj ako

spravovanie (riadenie) rizík . Pritom musia byť jasne definované úlohy všetkých účastníkov potravinového reťazca, od poľnohospodárov cez spracovateľov, kompetentné orgány na úrovni členských štátov a tretích krajín až po spotrebiteľa.

Poľnohospodári a spracovatelia potravín majú prvoradú

zodpovednosť za ochranu potravín, kompetentné orgány monitorujú auplatňujú túto zodpovednosť prostredníctvom štátneho dozoru a kontrolných systémov. Spotrebitelia musia tiež zistiť, že aj oni sú zodpovední, a to za vhodné skladovanie, zaobchádzanie a kulinárnu prípravu potravín. Medzi podstatné prvky stratégie ochrany potravín, ktoré sú zvlášť dôležité pri identifikácii

potenciálnych rizík, patrí zhromažďovanie potrebných informácií a analýza vedeckých i expertných posudkov. Komisia EÚ zhromažďujeveľké množstvo informácií o problémoch týkajúcich sa ochrany potravín, najmä zo sietí monitorovania zdravia verejnosti, z organizácií potravinového dozoru, z poľnohospodárskych informačných systémov i zo združených výskumných sietí. Tieto

systémy sa vyvinuli vzájomne nezávisle, preto nedošlo vždy ku koordinácii rozličných zdrojov informácií a veľa z nich sa v plnej miere nevyužíva. Európska únia však potrebuje vyčerpávajúce, efektívne monitorovanie ochrany potravín a systém dozoru integrujúci všetky uvedené zdroje informácií.

Prvoradou úlohou má byť nepretržitý a každodenný manažment informácií, aby sa v reálnom čase umožnila reakcia na potenciálne riziká. Ďalším prínosom má byť včasná identifikácia potenciálnych rizík, ktorá

bude predchádzať krízam. Mala by sa tiež uľahčiť dlhodobá stratégia plánovania a stanovenia priorít.

Nezávislý úrad bude poskytovať vedecké posudky

Jednou z najvýznamnejších akcií uvedených v Bielej knihe je prijatie európskeho všeobecného zákona o potravinách. V marci tohto roku bolo publikované paragrafové znenie tohto zákona vo forme Návrhu Nariadenia Európskej komisie a Európskeho parlamentu.

Tento návrh obsahuje:

* jednotnú definíciu pre potraviny na úrovni EÚ a definície ďalších súvisiacich pojmov,

* zásady a požiadavky potravinového práva,

* požiadavky na bezpečnosť potraviny a na bezpečnosť

krmiva,

* zodpovednosť za bezpečnosť potraviny i za bezpečnosť

krmív,

* zásady obchodu s potravinami,

* medzinárodné normy pre potraviny,

* princípy transparentnosti ,

* zriadenie Európskeho potravinového úradu.

V týchto intenciách sa už v roku 2002 plánuje založenie

nezávislého Európskeho potravinového úradu (European Food Authority) so špeciálnou zodpovednosťou za hodnotenie rizika a za komunikáciu o problémoch ochrany potravín. Pôsobnosť tohto orgánu má byť taká, aby poskytovala Komisii EÚ vedecké posudky a informácie vo všetkých záležitostiach, ktoré majú priamy alebo

nepriamy vplyv na zdravie a ochranu spotrebiteľa v súvislosti s konzumáciou potravín. Zahrňuje teda primárnu produkciu potravín (poľnohospodárske a veterinárne hľadiská), procesy priemyselného

spracovania, skladovanie, distribúciu a maloobchodný predaj. Bude pokrývať aj oblasť zdravia i ochrany zvierat a zvažovať riziko v nich, najmä v environmentálnom a chemickom sektore, kde môžu

ovplyvňovať hodnotenie rizika vo vzťahu k potravinám.

Úradu bude zverená široká škála základných rozhodujúcich úloh. Musí preto spĺňať princípy nezávislosti, vynikajúcej odbornosti a transparentnosti, ako aj vysokú úroveň zodpovednosti voči európskym inštitúciám.

Vo svojej činnosti preto musí:

* riadiť sa najnovšími poznatkami vedy,

* byť nezávislý od priemyselných a politických záujmov,

* byť otvorený prísnemu, dôkladnému verejnému dohľadu,

* byť vedecky spoľahlivý,

* tesne spolupracovať s národnými vedeckými orgánmi.

Slovenská republika ako asociovaná krajina EÚ harmonizuje svoju legislatívu predstavovanú Zákonom o potravinách a Potravinovým kódexom SR s požiadavkami práva EÚ. Termín pre dosiahnutie harmonizácie v oblasti potravín je 31. december 2002.

Dovtedy musí Slovensko zabezpečiť rovnakú legislatívu, rovnaké kontrolné mechanizmy, rovnaké podmienky pre výrobu a obchod s potravinami ako tie, ktoré platia v členských štátoch únie.

Ing. BERNADETTA KRKOŠKOVÁ, CSc.,

Výskumný ústav potravinársky

v Bratislave

Autor: rbj

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 723
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 903
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 595
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 692
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 422
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 258
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 678
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Úradujúci prezident USA Donald Trump počas Super Bowlu LIX.

Americký prezident ohlásil, že znižuje clá na 10 percent na tri mesiace.


8
Tlačová konferencia premiéra Fica a Tibora Gašpara.

Prvý prieskum v ére transakčnej dane meria Smeru pokles.


a 1 ďalší 3
Minister zdravotníctva Kamil Šaško.

Účasť odborníkov zrušili v poslednej chvíli.


1
Peter Schutz

Celosvetový chaos spôsobili voliči jedinej superveľmoci.


10

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu