detvákov s plnými košíkmi lesných plodov. Účelom samozrejme nie je ukázať motoristom bohatstvo našich lesov. Dôvod je oveľa prozaickejší - speňažiť čo najviac čuroriedok, malín či húb.
Apropó, huby. Laickej verejnosti (a medzi ňu zaraďujeme aj sviatočných hubárov) iste nie je známe, že až 52 (!) druhov týchto lesných plodov je u nás zákonom chránených. "Celý zoznam obsahuje vyhláška č. 93/1999 Zbierky zákonov. Ide naozaj o zložitý problém, pretože aj keď na jednej strane neznalosť zákona neospravedlňuje, na druhej je sankcionovanie jeho porušenia v podobných prípadoch takmer nemožné. Väčšinou si predajom lesných plodov zarábajú Rómovia alebo bezdomovci, ktorí nemajú občiansky preukaz, nie to ešte peniaze," povedal na úvod tejto témy Ing. Milan Murín z oddelenia ochrany prírody a krajiny KÚ v Košiciach. Ako dodal, na ochranu našej, do značnej miery zdevastovanej prírody, v dohľadnej dobe nepomôžu ani pravidelné pochôdzky kontrolných orgánov. Tie sú v súčasnosti na troch úsekoch, a to tzv. odborné zložky, patriace pod správy chránených krajinných oblastí a národných parkov, ďalej pracovníci inšpektorátu ochrany prírody a do tretice dobrovoľný aktív strážcov prírody, ktorí sú v kompetencii okresných úradov. "Problém sa však nevyrieši pokutami. Podstatu vidím najmä v prevencii, vo výchove týchto ľudí, aby si prírodu začali vážiť, a nie z nej len ťažiť," vyslovil zbožné želanie Ing. Murín.
Vráťme sa však k zákonom chráneným hubám. Z nich najzaujímavejším exemplárom je určite muchotrávka cisárska, ktorá je nielenže jedlá, ale dokonca aj veľmi chutná. Podľa slov Ing. Murína sa z nej dá pripraviť kvalitný a výdatný pokrm, v polievke dokonca púšťa mastné oká. Tieto jej prednosti zapríčinili, že sa vyskytuje naozaj už len v ojedinelých prípadoch.
Z ostatných húb spomenieme napríklad pečiarku krémovú, hríb striebristý, hríb voňavý, hríb žltý, hríb purpurový (mimochodom, až 13 druhov hríbov je zákonom chránených), rýdzik nádherný, hliva kotúčová, červenáčik obyčajný, masliak močiarny, masliak sibírsky či hľuzovka letná, ale aj muchotrávka šiškovitá a muchotrávka Vittadiniho.
Na záver ešte jedna rada od Ing. Murína, ktorá sa týka najmä konzumentov húb: "Huby sú ako špongie, absorbujú z okolitého prostredia všetky škodliviny, takže sa môže stať, že aj tá najjedlejšia huba sa stane toxická. Preto je veľmi dôležitá ich príprava, najlepšie podľa stredovekých receptov, ktoré však dnes poznajú už iba skúsení mykológovia."
Autor: Valeria Holinková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.