Korzár logo Korzár

Balenie potravín v upravenej atmosfére brzdí proces kazenia

Ing. BERNADETTA KRKOŠKOVÁ, CSc.,Výskumný ústav potravinársky, BratislavaSkladovanie potravinárskych surovín, polotovarov afinálnych výrobkov

Ing. BERNADETTA KRKOŠKOVÁ, CSc.,

Výskumný ústav potravinársky, Bratislava

Skladovanie potravinárskych surovín, polotovarov a

finálnych výrobkov počas určitej doby je integrálnou súčasťou výrobného reťazca. Je to proces alebo kombinácia procesov, ktoré slúžia zabezpečovaniu potravinového trhu kvalitnými produktami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takmer všetky suroviny, polotovary a finálne výrobky podliehajú počas skladovania zmenám, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú kvalitu, a to v rozsahu od minimálnych zmien organoleptických charakteristík až po úplné pokazenie.

SkryťVypnúť reklamu

Skladovateľnosť alebo trvanlivosť potravín je definovaná ako doba v dňoch, mesiacoch alebo iných jednotkách, počas ktorej znižovanie kvality neprekročí ešte prijateľnú hladinu.

Trvanlivosť rozhodujúcim spôsobom ovplyvňuje použitá technológia

balenia. Úlohou technológov je vybrať taký typ balenia, ktorý zabezpečí požadovanú trvanlivosť daného produktu. Baliaca technika, ktorá poskytuje maximálnu ochranu a trvanlivosť, obvykle nebýva najefektívnejšia z hľadiska vynaložených nákladov (často je veľmi drahá), alebo nedostatočne zohľadňuje požiadavky životného prostredia, či nároky spotrebiteľa. Balenie v upravenej atmosfére je v podstate uzatvorenie

potravinárskych produktov do materiálov nepriepustných pre plyny, pričom sa vo vnútri obalu zmení plynné prostredie.

SkryťVypnúť reklamu

Účelom tejto technológie je inhibícia procesov kazenia, a tým zabezpečenie kvality potravín, ktoré ľahko podliehajú skaze počas ich prirodzenej životnosti (trvanlivosti), alebo predĺženie doby ich skladovania. Modifikovanie alebo úprava atmosféry v obale sa realizuje dvomi spôsobmi:

- aktívnou modifikáciou,

- pasívnou modifikáciou.

Pri pasívnej modifikácii sa produkt zabalí do fólie s

vyhovujúcimi charakteristikami priepustnosti pre plyny. Atmosféra v obale sa modifikuje ako výsledok spotrebovávania kyslíka a vytvárania oxidu uhličitého dýchaním zabaleného produktu. Pasívna modifikácia sa obvykle využíva pri balení ovocia a zeleniny.

Dôležité pritom je, aby fólia mala určitú priepustnosť pre kyslík, aby sa kyslík spotrebovaný dýchaním mohol doplniť. Podobne musí umožňovať aj únik určitého množstva vytvoreného oxidu uhličitého. Porušenie rovnováhy plynov v obale má za následok kazenie produktu.

SkryťVypnúť reklamu

Aktívna modifikácia sa realizuje viacerými metódami,

menovite:

- vákuovým balením,

- používaním absorbentov kyslíka a generátorov oxidu

uhličitého,

- využitím generátorov etanolových pár,

- injektážou vhodnej plynnej zmesi, čo je postup známy pod pojmom balenie v atmosfére plynu.

Táto baliaca technológia sa vo väčšine aplikácií uplatňuje len v dvoch z uvedených metód, a to ako:

- vákuové balenie,

- vypláchnutie plynom alebo balenie s výmenou plynu v

obale.

Vákuové balenie vyžaduje uzatvorenie produktu do obalovej fólie, ktorá má malú alebo nijakú priepustnosť pre kyslík, odstránenie vzduchu z obalu a hermetické uzavretie. Balenie v upravenej atmosfére je rozšírením tejto technológie a zahrňuje odstránenie vzduchu z obalu a jeho nahradenie iným plynom alebo zmesou plynov.

Základom účinku vákuového balenia je, že dve hlavné príčiny kazenia, a to pôsobenie aeróbnych mikroorganizmov a oxidatívne reakcie, vyžadujú prítomnosť kyslíka. Jeho nedostupnosť vedie k

inhibícii kazenia, čo sa prejaví v lepšom zachovaní kvality a v predĺžení doby skladovania. Kazenie prebieha iba v obmedzenomrozsahu ako dôsledok činnosti anaeróbnych alebo mikroaerofilných organizmov a neoxidatívnymi reakciami. Tieto procesy sa v praxi

obvykle potláčajú na minimum chladiarenským skladovaním. Pri vákuovom balení môže dochádzať ku kompresii a poškodeniu produktu, preto je pre niektoré potraviny nevyužiteľné.

Balenie v upravenej atmosfére bolo vyvinuté za tým účelom,aby sa predišlo problémom spojeným (alebo spôsobeným) vákuovým balením, menovite na spomalenie mikrobiálneho kazenia v širšom rozsahu (na potlačenie rastu širšieho spektra mikroorganizmov) a na zabránenie poškodenia produktu kompresiou.

Pri balení čerstvého ovocia a zeleniny je

však jeho kontrolované pridávanie do obalu, alebo balenie v atmosfére kyslíka, z hľadiska zachovania kvality rozhodujúce. Tieto produkty v obale pokračujú v dýchaní, spotrebovávajú kyslík a produkujú oxid uhličitý. Pri neprítomnosti kyslíka sa vytvárajú

podmienky pre anaeróbne procesy starnutia a kazenia. Pri použití kyslíka sa zachováva základný metabolizmus balených produktov a zabraňuje sa rozmnožovaniu anaeróbnych mikroorganizmov. Pri mäsových výrobkoch sa v kyslíkovej atmosfére zachová pôvodná farba čerstvého mäsa. Dôležitá je však kontrola a riadenie obsahu kyslíka v obale tak, aby ho bol dostatok pre minimalizovanú aeróbnu respiráciu, nie však nadbytok pre priebeh oxidačných eakcií kazenia.

Oxid uhličitý brzdí rast baktérií a plesní, mechanizmus

jeho účinku nie je úplne objasnený. Je rozpustný do určitej miery v tukovej i vodnej zložke zabaleného produktu. Pritom rozpustnosť oxidu uhličitého je nepriamo úmerná teplote skladovania.

Inhibičný efekt závisí od aktuálnej koncentrácie plynu v obale a so stúpajúcou koncentráciou sa zvyšuje až do dosiahnutia koncentrácie okolo 50 až 60 %. Pri vysokej koncentrácii môže poškodiť ovocie a zeleninu, pri mäse i mäsových výrobkoch môže byť príčinou odfarbenia.

Dusík, je to inertný plyn, bez chuti a vône a má menšiu tendenciu prechádzať do produktu alebo cez stenu obalového materiálu ako ostatné bežne používané plyny. Balenie v dusíkovej atmosfére sa preto používa ako alternatíva za vákuové balenie krehkých produktov a výrobkov s ostrými hranami, kde by sa mohol poškodiťzabalený produkt či obalový materiál.

Ako obalové materiály sa pri technológii balenia potravín v upravenej atmosfére obvykle používajú polyméry ako polyestery, polypropylén, PVC, PE a etylénvinylalkohol. Majú rôznu priepustnosť pre oxid uhličitý, dusík a kyslík.

Okrem toho sa vyžaduje nízka priepustnosť pre vodné pary,aby sa zabránilo strate vlhkosti produktu.

Autor: KINÁ

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  2. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  3. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  4. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  5. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  6. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  7. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  8. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  1. Sovy chránia lesy: LESY SR hlásia úspech s vtáčími búdkami
  2. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí
  3. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  4. Šaca v Lige majstrov futbalovej medicíny
  5. Nové PLANEO už aj v Prešove! Zľava 10 % na všetko a mega tombola
  6. Nová predajňa PLANEO v Spišskej Novej Vsi
  7. Nové Planeo v Košiciach
  8. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 9 171
  2. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 951
  3. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 4 592
  4. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 4 424
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 624
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke 3 528
  7. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd 3 055
  8. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna 2 882
  1. Ján Matis: Putovanie po slovenských futbalových štadiónoch (4. časť)
  2. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Suverenita!
  3. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 5, kapitola 6
  4. Filip Tikl: Nie som farár. Som chlap, čo platí za sex a spí pokojne.
  5. Julius Kravjar: Spýtal som sa Konfucia, ako hodnotí vládu R. Fica
  6. Matúš Grznár: Čo očakávate od ministra školstva? (I. časť)
  7. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Winchesterská katedrála
  8. Viktor Pamula: CDU ? CSU ? NIE, len stredoveké KDH
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 37 735
  2. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 12 369
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 7 661
  4. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 7 300
  5. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 982
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 5 185
  7. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry? 4 477
  8. Věra Tepličková: Šok v Levoči 4 274
  1. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  2. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  3. Věra Tepličková: Šok v Levoči
  4. Tupou Ceruzou: Kamarát Viktor
  5. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.
  6. Marian Nanias: Jadrová energia - Tomu sa hovorí viera a dôvera...
  7. Tupou Ceruzou: Žiačik
  8. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Matis: Putovanie po slovenských futbalových štadiónoch (4. časť)
  2. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Suverenita!
  3. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 5, kapitola 6
  4. Filip Tikl: Nie som farár. Som chlap, čo platí za sex a spí pokojne.
  5. Julius Kravjar: Spýtal som sa Konfucia, ako hodnotí vládu R. Fica
  6. Matúš Grznár: Čo očakávate od ministra školstva? (I. časť)
  7. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Winchesterská katedrála
  8. Viktor Pamula: CDU ? CSU ? NIE, len stredoveké KDH
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 37 735
  2. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 12 369
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 7 661
  4. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 7 300
  5. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 982
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 5 185
  7. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry? 4 477
  8. Věra Tepličková: Šok v Levoči 4 274
  1. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  2. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  3. Věra Tepličková: Šok v Levoči
  4. Tupou Ceruzou: Kamarát Viktor
  5. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.
  6. Marian Nanias: Jadrová energia - Tomu sa hovorí viera a dôvera...
  7. Tupou Ceruzou: Žiačik
  8. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu