Nepriaznivý zdravotný stav obyvateľstva SR a nesprávna
skladba výživy viedla k prijatiu dokumentov, ktoré by mali napomôcť zlepšeniu zdravotného stavu občanov Slovenska. Ministerstvo pôdohospodárstva SR sa podieľa na napĺňaní Národného programu podpory zdravia, rozpracovaní štátnej politiky zdravia a
na Programe ozdravenia výživy.
Je všeobecne známe, že občania SR patria medzi tých,
ktorých najviac postihujú civilizačné choroby. Jedným z hlavných dôvodov tejto skutočnosti je nesprávna výživa, ktorá u väčšiny obyvateľstva nezodpovedá odporúčanému životnému štýlu. V posledných rokoch, aj v dôsledku liberalizácie cien a zhoršenej ekonomickej situácie väčšiny spotrebiteľov, sme zaznamenali z pohľadu racionálnej výživy nasledujúce negatívne trendy:
- alarmujúci pokles spotreby mlieka a mliečnych výrobkov a hovädzieho mäsa,
- nežiaduco vysokú spotrebu vajec a cukru.
V porovnaní s odporúčanými dávkami potravín, ktoré sú v
súlade s odporúčanými výživovými dávkami, sme podľa štatistiky napríklad za rok 1999 skonzumovali:
- málo mlieka a mliečnych výrobkov, najmä s nízkym obsahom tuku, keď spotreba v množstve 161,4 kg na obyvateľa za rok bola takmer o 60 kg nižšia, ako je najnižšia odporúčaná dávka,
- málo hovädzieho mäsa, ktorého spotreba klesla na 10,1 kg na obyvateľa za rok, pričom odporúčaná dávka bola 19,4 kg,
- málo rýb, ktorých sme spotrebovali 4,1 kg a odporúčaná dávka je 6 kg na obyvateľa za rok,
- rovnako sme skonzumovali málo zemiakov, strukovín,
zeleniny a ovocia, naopak, veľa sme spotrebovali nežiadúcich tukov, cukru a vajec, a to napriek tomu, že trend je za posledné roky mierne klesajúci.
V nadväznosti na nové odporúčané výživové dávky, ktoré
vydal hlavný hygienik SR, a pri zohľadnení súčasnej spotreby potravín a vývojových trendov, ministerstvo pôdohospodárstva s platnosťou od 1. 1. 2000 vo Vestníku MP SR uverejnilo základný model odporúčaných dávok spotreby potravín.Na nesprávne zloženie výživy našich občanov už dlhšie poukazujú zdravotní odborníci. V snahe prispieť k zlepšeniu uvedeného stavu spracovali Program ozdravenia výživy obyvateľov SR, ktorý po prerokovaní v NR SR zainteresované rezorty
rozpracovali. V rámci týchto aktivít spracovalo ministerstvo pôdohospodárstva informáciu o ekonomickom zvýhodnení produkcie potravinových zložiek, u ktorých sa podľa Programu ozdravenia výživy obyvateľov SR predpokladá zvýšenie spotreby. Ich produkcia
sa podporuje prostredníctvom:
- štátnej dotačnej politiky aplikovanej v rezorte
pôdohospodárstva,
- Štátneho podporného fondu poľnohospodárstva a
potravinárstva SR.
Ministerstvo pôdohospodárstva v minulom roku navrhlo
zníženie DPH na tie výrobky, ktoré boli odsúhlasené v Programe ozdravenia výživy obyvateľov SR. Náš návrh sa však nestretol s pochopením ministerstva financií ani ministerstva hospodárstva.
Týmto spôsobom sme navrhovali zvýšiť spotrebu mlieka, mliečnych a mäsových výrobkov so zníženým obsahom tuku, detskej výživy, mlynských a pekárskych výrobkov na báze celozrnných múk, ovocia, zeleniny, atď. Rezort pôdohospodárstva v návrhu napriek predpokladanému negatívnemu dopadu na štátny rozpočet, v prípade
navrhovaného zníženia DPH poukazuje na pozitívne vplyvy na objem výroby, využitie kapacít zamestnanosť a odvody do fondov.V prvom rade však ide o preventívny vplyv na zlepšenie zdravotného stavu a tiež výchovný vplyv na spotrebiteľov a možno i obchodníkov.
V EÚ zatiaľ nie je jednotná výška dane z pridanej hodnoty na potraviny. Pohybuje sa od 0 do 25 %, pričom napríklad u potravín je najnižšia DPH 3 - 5 % v Luxembursku, Taliansku, Španielsku a Portugalsku. Smernica Rady EÚ ustanovuje minimálnu úroveň zníženej sadzby DPH na 5 % a minimálnu úroveň základnej sadzby DPH na 15 %. V ČR je pre základné potraviny stanovená 5-percentná DPH.
Aj v tomto roku rezort pôdohospodárstva opäť ministerstvu financií predložil návrh na zníženie DPH na niektoré druhy potravín z 10 na 5 %. (Návrh je uverejnený na internetovej
stránke ministerstva www.mpsr.sk.)
Vláda SR v novembri 2000 schválila Štátnu politiku zdravia, ktorá vymedzuje politický, ekonomický a organizačný rámec aktivít, zameraných na podporu zdravia, zdravého životného štýlu,
zlepšenie životného a pracovného prostredia, vyššiu účinnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti, s obmedzením negatívnych dôsledkov chorôb.
Rozpracovanie Štátnej politiky zdravia do stratégie rezortu pôdohospodárstva pre ochranu a posilňovanie zdravia občanov je smerované do:
- poľnohospodárstva a potravinárstva,
- lesného hospodárstva,
- vodného hospodárstva.
Návrhy opatrení vo svojej konkrétnej forme sú zamerané na tie oblasti štátnej politiky zdravia Slovenskej republiky, v rámci ktorých má rezort pôdohospodárstva pôsobnosť a dosah.
Týkajú sa:
- zlepšenia determinantov zdravia (nesprávna výživa,
zamestnanosť)
- stratégie podpory, ochrany, posilňovania a udržania
zdravia (zdravotne orientované programy, zabezpečenie systému toku informácií)
- zdravia mládeže (užívanie drog)
- zdravého starnutia (dodržiavanie cieľov Národného
programu starších ľudí)
- zdravého a bezpečného životného prostredia (ochrana
zdrojov pitnej vody, vytváranie podmienok na ochranu zdravia)
- redukcie negatívnych návykov a zdravého životného štýlu
(ozdravenie výživových zvyklostí)
Na základe harmonogramu realizačných projektov Národného programu podpory zdravia na roky 1998 - 2000 boli pre rezort MP SR odsúhlasené štyri projekty:
* Zabezpečenie prioritných úloh ozdravenia výživy,
riešiteľom je Výskumný ústav potravinársky Bratislava
* Modelovanie výživy v zmysle úloh NPPZ, riešiteľom je
Výskumný ústav potravinársky Bratislava
* Výskum a vývoj fermentačnej výroby mikrobiálnych farbív pre použitie v potravinárstve, riešiteľom je Ústav experimentálnej veterinárnej medicíny Košice
* Technológie výroby nízkoenergetických živočíšnych
produktov pre zdravú výživu, riešiteľom je Výskumný ústav živočíšnej výroby Nitra.
V rámci týchto projektov sa dosiahli pozitívne výsledky
oblasti aplikácie vlákninových preparátov, vytvorila sa databáza nutričných a hmotnostných strát pri príprave pokrmov, spracovali sa potravinové tabuľky pre obilniny, strukoviny a časť technologických postupov na produkciu nízkoenergetického hovädzieho a bravčového mäsa. Podľa plánu sa ukončilo riešenie projektu, ktorý riešil náhradu syntetických farbív pri výrobe bravčovej a hydinovej šunky, kyslomliečnych výrobkov, tavených
syrov a tofu, farbivami prírodnými.
Harmonogram realizačných projektov Národného programu
podpory zdravia na roky 2001 - 2003, ktorý schválila vláda SR v októbri 2000, obsahuje zoznam projektov, predložených príslušnými rezortmi a ústrednými orgánmi štátnej správy. Spoločným cieľom programov je prispieť k zlepšeniu zdravia obyvateľstva v zmysle priorít Aktualizovaného národného programu podpory zdravia -
Zdravie pre všetkých v 21. storočí.
Financovanie projektov sa predpokladá z viacerých zdrojov, pričom nadpolovičná väčšina prostriedkov by mala ísť zo štátneho rozpočtu. Napríklad v prípade 9 projektov za rezort pôdohospodárstva v hodnote 36, 683 mil. Sk predstavuje požiadavka
na štátny rozpočet na roky 2001 až 2003 sumu 21,8 mil. Sk. V roku 2001 sa predpokladá vynaložiť na riešenie projektov 10,9 mil. Sk,
z toho zo štátneho rozpočtu by malo ísť 6,6 mil. Sk. Ministerstvo financií však presadilo financovanie projektov z rozpočtov rezortov, čo bude znamenať, že nie všetky schválené projekty sa budú dať vyfinancovať.
Autor: mp
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.