potravinárskej legislatívy. Legislatíva nie sú iba zákony, ale aj ochrana zdravia obyvateľov a ich práv.
Legislatívne normy, ktoré sa týkajú ochrany zdravia občanov stále viac priťahujú pozornosť verejnosti. Informácie o stave a vývoji potravinárskej legislatívy a normalizácie prinieslo uvedené podujatie, ktoré pripravil pre odbornú a laickú verejnosť Výskumný ústav potravinársky v spolupráci s Chemicko-technologickou fakultou Slovenskej technickej univerzity a Združením Zdravá Výživa. Jeho posolstvo sa obracia aj k
širokej verejnosti, je dôležité, aby sa vedela orientovať v spleti predpisov týkajúcich sa potravín.
- Vytváraniu právneho povedomia obyvateľov v oblasti
potravinárstva sa na Slovenku ešte stále nevenuje dostatočná pozornosť, - hovorí Ing. Milan Kováč, CSc., riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho. - Ak budú mať občania vlastný názor, pri nákupe potravín nebudú manipulovateľní rôznymi fámami alebo akciami distribučných sietí. Ďalšou nevyhnutnosťou bude onedlho
aj orientácia v označovaní potravín.
Na seminári odzneli informácie o biotechnologických
postupoch výroby, vrátane uplatnenia geneticky modifikovaných potravín, čo je jednou z najpálčivejších otázok súčasnej potravinárskej výroby. Ďalšou aktuálnou a často diskutovanou otázkou sú prídavné látky. Odborníci na legislatívu v oblasti aditívnych látok účastníkom priblížili systém ich schvaľovania nielen na Slovensku, ale aj na úrovni Svetovej organizácie potravinárstva a poľnohospodárstva (FAO) i Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Pridelenie značky E , ktorá sa neraz prezentuje rozporuplne je zárukou, že aditívne látky prešli prísnym testovaním zdravotných rizík a boli posúdené svetovou nezávislou expertnou skupinou JECFA. Schvaľujú sa na úrovni Codexu Alimentarius - svetového normalizačného orgánu FAO a WHO.
Codex Alimentarius ako príklad
Codex Alimentarius je komisia, zriadená organizáciami FAO a WHO na vládnej úrovni. Pripravuje celosvetové normy a štandardy pre výrobu a distribúciu potravín. Slovensko, ako členská krajina FAO a WHO sa aktívne podieľa na jeho práci. Tieto aktivity zabezpečuje Slovenský kódexový výbor, gestorovaný Ministerstvom
pôdohospodárstva.
Súčasná potravinárska legislatíva, ako aj dlhodobý vývoj v tejto oblasti, zaraďuje Slovensko medzi vyspelé krajiny Európy. V súčasnosti viac ako 90 % právnych noriem a predpisov, ktoré platia na Slovensku je plne identických s legislatívou EÚ a do konca roka 2002 by mali byť harmonizované úplne. Pri príprave potravinárskej legislatívy Slovenská republika akceptuje nielen normy EÚ, ale aj Codexu Alimentarius, smerodajného i pre krajiny EÚ. Aj miera ochrany spotrebiteľa, ktorá vyplýva z potravinárskej legislatívy, je u nás veľmi podobná vyspelým európskym krajinám.
Málokto však vie, že u nás existuje tiež Zákon na ochranu zdravia a Zákon na ochranu spotrebiteľa, ktoré dodatočne chránia slovenských konzumentov. Žiaľ, naši občania nevedia tieto zákony využívať v plnom rozsahu, ako je to bežné v krajinách západnej Európy alebo severoamerického kontinentu.
Výskumný ústav potravinársky (VÚP), ktorý bol založený v roku 1950, sa zaoberá prierezovými problémami orientovanými najmä na nutričnú, organoleptickú a hygienickú kvalitu potravín. Popri štúdiu mechanizmov prebiehajúcich v potravinách sa zameriava na chemickú a mikrobiologickú analytiku, nové technologické operácie, potravinársku informatiku, realizuje systém kontroly správnosti laboratórnej analytickej práce laboratorií v rezorte pôdohospodárstva, koordinuje a spracováva údaje z kontroly a monitoringu cudzorodých látok v potravinách, prevádzkuje a ďalej rozvíja jednu z najväčších svetových databánk o zložení potravín vrátane programového vybavenia pre modelovanie výživy. VÚP pôsobí ako kooordinačné stredisko siete potravinových databáz pre strednú a východnú Európu (CEECFOODS) pri FAO, aj ako sekretariát Slovenského kódexového výboru pre potraviny a kontaktné miesto pre Codex Alimentarius.
Združenie Zdravá výživa (ZZV) vzniklo v roku 1995 ako
dobrovoľné a otvorené združenie lekárov a odborníkov z výskumu aj z praxe, podporujúcich myšlienku zdravého životného štýlu s dôrazom na prevenciu civilizačných chorôb. Zameriava sa na prácu s médiami, širokou verejnosťou a odborníkmi, aby presadilo do života výsledky výskumu a skúseností z praxe. Spolupracuje na
všetkých úrovniach s inštitúciami, ministerstvami a združeniami zameranými na cielenú osvetu.
/Materiály prevzaté z RNO/
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.