Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

V južnej časti Bukovských vrchov pri štátnej hranici s Ukrajinou leží obec Ulič. Prvá písomná zmienka o nej je z roku 1451. Pôvodnými obyvateľmi boli

pastieri, ovčiari rusínskeho pôvodu. Hlavným zdrojom obživy Uličanov bola odjakživa pôda, urodili sa však len zemiaky - trompaki, kapusta, pohanka, či fazuľa. Muži z tejto oblasti hľadali často obživu za veľkou mlákou, tí čo ostali doma pracovali v hore, avšak na zárobky, najčastejšie za pšenicu na múku, chodili aj ženy. Nežilo sa teda ľahko a chlebom Uličanov boli zemiaky. Kým v iných oblastiach Slovenska nesmel nikdy na stole chýbať chlieb, tu boli základom trompaki. Jedli sa v prívarkoch, polievkach, k starému syru, používali sa do plniek pirohov i holubkov, alebo sa jedávali iba tak varené v lupe s mliekom i bez neho.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dôležitým doplnkom obživy boli i lesné plodiny. Uličská dolina je celá obkolesená vencom hôr, v ktorých rastie, okrem iného, aj obrovské množstvo hríbov. Na huby najčastejšie chodievali ženy a deti a tiež chlapi, ktorí pracovali v lese - drevorubači a pastieri. Zbieralo sa asi tak 20 až 30 druhov húb a v domácnostiach sa využívali aj tie jedovaté. Klobúky muchotrávok namočené v mlieku alebo posypané cukrom boli prostriedkom na trávenie hmyzu.

V ľudových pranostikách sa traduje, že najviac húb rastie od 29. júna (Peter a Pavol huby sejú) a za najvhodnejší čas zberu sa až dodnes považuje ráno. Kedysi ľudia zbierali huby do plátených kapsičiek, napichovali ich aj na paličky, alebo ich zbierali, tak ako my dnes, do košov. Hubári boli na svoje úlovky pyšní a svoje čarovné miesta, plné húb, pred ostatnými starostlivo tajili. Húb však bolo dosť a tak si každý prišiel na svoje. Okrem toho, že sa zbierali pre vlastnú potrebu, boli často aj zdrojom príjmov. Predávali sa na trhoch alebo priekupníkom, aj keď takýto predaj bol rozšírený najmä v oblasti Javoriny, na Spiši, či na Liptove. Tu pomocou špeciálne vycvičených psov zbierali hľuzovky, ktoré patrili k vychýreným lahôdkam meštianskej kuchyne. V Uliči huby pridávali do polievok, robili ich s vajcom, pekávali na ražni, alebo nakrájané na horúcej platni sporáka a tak, ako všade inde, pridávali ich do kapustnice.

SkryťVypnúť reklamu

Na zimu si ich odkladali sušené a pokrmy z týchto darov lesa boli aj súčasťou sviatočného vianočného stola. Recepty z Uliča, tak ako ich varievali staré mamy a ich mamy, sú nielen dobré, ale aj lacné a podľa dnešných merítok aj racionálne. Ak sa rozhodnete vyskúšať ich, určite nám dáte za pravdu.

KOZARE

250 g sušených húb, pol kila kyslej kapusty, cibuľa, hladká múka, masť, červená mletá paprika, čierne mleté korenie, soľ, zemiaky.

Postup: Cez noc namočené sušené huby pomelieme na mäsovom mlynčeku. Kyslú kapustu tiež pomelieme, premiešame s hubami a dáme variť. Keď je zmes mäkká, urobíme zápražku. Cibuľu pokrájame na drobno, opražíme ju na rozohriatej masti, pridáme múku a červenú mletú papriku. Zmes zahustíme tak, aby bola hustejšia. Dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Kozare podávame so zemiakmi uvarenými v šupke.

SkryťVypnúť reklamu

TROMPAČANÉ HOLUBKY

Kapustové listy, 1/2 kg zemiakov, 1 veľká cibuľa, čierne mleté korenie, soľ.

Postup: Kapustové listy necháme spariť vo vriacej vode. Vyberieme ich a necháme vychladnúť. Plníme ich zemiakovou plnkou. Zemiaky očistíme a na jemno nastrúhame. Nadrobno nakrájanú cibuľku speníme na masti, pridáme postrúhané zemiaky, soľ a čierne mleté korenie a zmes popražíme. Kapustné listy plníme pripravenou plnkou, zvinieme do zvitkov. Na dno hrnca uložíme celé kapustné listy, na ne pripravené zvitky a celé zalejeme vriacou vodou. Varíme, ale tak, aby zvitky neplávali, musia byť zaťažené. Holubky podávame s opraženou údenou slaninou a kyslou smotanou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  2. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  3. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  4. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  5. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  6. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  7. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  8. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  1. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  2. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  3. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  4. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  5. Vzducholoď aj koncert Kaliho? Takto Kaufland oslavuje narodeniny
  6. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  7. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  8. Aplikácia Otvorené drevo potvrdzuje transparentnosť LESY SR
  1. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 8 956
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 7 432
  3. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 7 177
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 5 169
  5. Operácia očí je riešením pre každú profesiu 3 779
  6. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb 2 235
  7. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 1 939
  8. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 841
  1. Marcel Rebro: Pellegriniho sestra: Columbova žena slovenskej politiky
  2. Martin Fronk: Hrad, kde ticho hovorí o chlebe, čo spojil ľudí
  3. Vladimír Benčík: Konštantínopol v roku 1453: Dráma pádu Byzantskej ríše
  4. Petka Slivková: Kedy prídu mimozemšťania?
  5. Tomáš Hrubý: Mesto, kde len spím
  6. Branislav Hláčik: Nový typ ASCII smajlíkov
  7. Ivan Čáni: Súdruh Blaha napísal status o tom, aký je rozdiel medzi nami (slniečkarmi) a jeho fan clubom.
  8. Teodor Dlužanský: Impeachment: prezident Peter Pellegrini
  1. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 37 958
  2. Ivo Nesrovnal: Matúš, vďaka za pozvanie, ale pod toto sa nepodpíšem. Ad električka v Petržalke. 31 927
  3. Martin Sukupčák: Ako jeden primátor "urbanizuje" mesto L. Mikuláš 14 581
  4. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú. 11 167
  5. Otilia Horrocks: Kto je tu vlastne podozrivý? Matovičovci, ktorí zverejnia mená — alebo tí, čo mlčia? 6 549
  6. Monika Albertiová: Kritika nie je útok: PS versus Hnutie Slovensko. Zas do seba kopú - a Fico sa smeje 6 101
  7. Ján Šeďo: Myslel som si, že v Tatrách konečne parkujeme za rozumné ceny... 5 888
  8. Ľudmila Križanovská: Ukrajinský taxikár zažíva každý deň šikanu 5 180
  1. Marcel Rebro: Pellegriniho sestra: Columbova žena slovenskej politiky
  2. Pavel Macko: Nemecká vs. ruská ekonomika: Fakty proti mýtom, ktoré šíri Fico
  3. Pavel Macko: Prečo rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom nikam nevedú?
  4. Marcel Rebro: Slováci dokážu závidieť polosirote rehabilitačný tábor a beznohému protézu
  5. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
  6. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  7. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  8. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu