Zložky čierneho čaju, jabĺk a čokolády môžu chrániť srdce pred ochorením, uvádza najnovšia štúdia.
Starší muži, ktorí v priebehu 10 rokov konzumovali spomínané potraviny obsahujúce zložky nazývané katechíny mali až o 51 percent nižšie riziko úmrtia kvôli ischemickej chorobe srdca ako muži, ktorí tieto látky v potrave neprijímali.
Navyše muži, ktorí konzumovali najviac katechínov, zvykli aj cvičiť, nefajčili, pili menej kávy a konzumovali viac vlákniny a vitamínu C. Tieto faktory by však nemali ovplyvniť celkové výsledky, uvádzajú vedci v augustovom vydaní magazínu American Journal of Clinical Nutrition.
Katechíny - nazývané aj triesloviny - sú súčasťou skupiny rastlín, flavonoidov, ktoré sa spájajú so znižovaním rizika rakoviny pľúc a ďalších druhov onkologických ochorení. Flavonoidy sú antioxidanty, ktoré neutralizujú rakovinotvorné voľné radikály. Katechíny sú hlavnou zložkou čaju - tvoria 30 percent sušeného zeleného a deväť percent čierneho čaju.
Zatiaľ nie je známe, ako tieto látky chránia ľudský organizmus pred niektorými chorobami. Experti z holandského Národného inštitútu pre zdravie obyvateľstva a životného prostredia v Bilthovene tvrdia, že katechíny s najvyššou pravdepodobnosťou bránia "zlému" LDL cholesterolu v poškodzovaní buniek tým, že pomáhajú recyklovať antioxidanty ako je vitamín E alebo bránia vzniku zápalov, ktoré majú vplyv na choroby srdca.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.