Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Recepty z Uliča (2.)Špecialitou uličských gazdiniek sú pirohy. Robia ich tu na niekoľko spôsobov, vždy však iba so slanou plnkou buď tvarohovou

Recepty z Uliča (2.)

Špecialitou uličských gazdiniek sú pirohy. Robia ich tu na niekoľko spôsobov, vždy však iba so slanou plnkou buď tvarohovou alebo zemiakovo-kapustovou. Tajomstvo prípravy týchto pirohov nám prezradila pani Margita Fedičová, ktorá sa ich naučila robiť od svojej svokry. Tá mala 14 detí, a tak sa v kuchyni veru bolo čo obracať. Veľkou zvláštnosťou sú trompačané (zemiakové) pirohy. Cesto sa, aj napriek tomu, že sa doň dáva iba málo múky a nejde tam žiadne vajce, vôbec nerozpadáva. Dá sa to dosiahnuť len tak, že sa nastrúhané zemiaky dôkladne pretlačia cez plátno, škrob v šťave sa nechá sadnúť, tá sa potom vyleje a škrob sa vráti späť. Ako mladá nevesta, pani Margita, na túto dôležitú časť receptúry zabudla. A tak sa stalo, že keď sa pustila do prípravy pirohov, zemiaky nepretlačila a prisypala k nim toľko múky, že výsledkom bolo čosi tvrdé a nekonzumovateľné. Jej prvé trompačané pirohy ocenila iba hydina na dvore... Pani Margita si chybu dobre zapamätala a odvtedy už pripravila množstvo chutných pirohov, ktoré potešili hladných maškrtníkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Z postrúhaných surových zemiakov sa v Uliči robia aj pirohy pečené na kapustnom liste. Cesto sa od tých varených trochu líši. Zo zemiakov sa šťava iba zleje, teda nastrúhané zemiaky sa nepretláčajú a okrem múky sa do cesta pridáva aj vajíčko. Známe sú aj tatarčené pirohy, do ktorých sa kvôli chuti pridáva pohanka čiže tatarka. V Uliči pripravujú aj skvelé pečené pirohy zo zlatistej farby preliate kyslou smotanou.

Pirohy sú v tejto obci aj súčasťou štedrovečerného stola a viaže sa k nim pekný zvyk. Do plnky týchto pirohov sa vmieša peniažtek a podľa povery bude ten, kto si ho nájde po celý nasledujúci rok bohatý.

Prípravu pirohov poznali gazdiné aj v iných častiach Slovenska. Známe sú pod názvami: perky, tašky, kokošky, cestnice. Túto plnenú cestovinu v tvare štvorca, trojuholníka alebo obdĺžníka často pripravovali najmä v čase dôležitých poľnohospodárskych prác, tiež v nedeľu a na významné sviatky. Vtedy mali aj funkciu obradového jedla. Podľa ľudovej viery plnené pirohy veľké ako dlaň mali zabezpečiť v budúcej úrode bohaté a statné klasy obilia a tiež zdravie a tučnosť domácich zvierat. Pripravovali ich plnené bryndzou, tvarohom, zemiakmi, kyslou kapustou a niekde i mäsom. Na rozdiel od Uliča ich robievali aj na sladko a to plnené lekvárom, či sladkým tvarohom.

SkryťVypnúť reklamu

Pirohové hody si môžete urobiť doma aj vy a my vám ponúkame originálne recepty na ich prípravu, ktoré sa v Uliči odovzdávajú z generácie na generáciu.

Pečené pirohy

Pol kg hladkej múky, soľ, voda, sódabikarbóna, kyslé mlieko.

Plnka: tvaroh, zemiaky, kyslá kapusta, kyslá smotana, masť.

Postup: Z hladkej múky, vody, soli, sódabikarbóny a kyslého mlieka vypracujeme vláčne cesto. Rozvaľkáme ho, rozkrájame na štvorce, ktoré plníme plnkou. Do stredu štvorca dáme kávovú lyžičku plnky, dva protiľahlé rohy spojíme a cesto stlačíme, aby sa zlepilo. Pirohy môžeme plniť buď tvarohom, ktorý sme rozmiešali s vajcom a soľou alebo dusenou kyslou, či sladkou kapustou, alebo zemiakmi. Naplnené pirohy vyprážame v rozpálenej masti do zlatista. Hotové vyberieme, dáme do misy, ktorú prikryjeme a necháme chvíľu odstáť, aby pirohy zmäkli. Podávame ich zaliate kyslou smotanou.

SkryťVypnúť reklamu

Trompačané pirohy

1 kg zemiakov, hrubá múka.

Plnka: tvaroh, 1 celé vajce, soľ, 1 cibuľa, kyslá smotana, údená slanina.

Postup: Zemiaky ošúpeme a postrúhame. Cez čistú utierku postrúhané zemiaky pretlačíme a šťavu necháme odstáť. Škrob, ktorý sa nám usadí, si ponecháme, šťavu zlejeme a škrob vrátime k zemiakom. Premiešame, pridáme trošku hrubej múky. V dlani formujeme malé placky, ktoré plníme tvarohovou plnkou tvaroh premiešaný s vajcom a soľou - sformujeme pirôžky a hádžeme do vriacej vody. Pirohy podávame buď poliate opraženou cibuľkou, alebo opraženou údenou slaninou alebo kyslou smotanou.

Tatarčené pirohy

Polohrubá múka, pohánka pomer 4:1, soľ.

Plnka: varené zemiaky, tvaroh, kyslá kapusta, cibuľa, údená slanina.

Postup: Z oboch druhov múky, vody a trošky soli vypracujeme polotuhé cesto, ktoré rozvaľkáme do štvorca. Pokrájame ho na malé štvorčeky a plníme buď kapustovou alebo zemiakovo-tvarohovou plnkou. Kapustu najprv podusíme na nadrobno pokrájanej cibuľke a necháme vychladnúť. Na druhú plnku použijeme uvarené pretlačené zemiaky zmiešané tvarohom a dochutené soľou. Do každého štvorčeka dáme kávovú lyžičku plnky a dve protiľahlé rohy spojíme. Pirohy uvaríme vo vriacej vode, scedíme a podávame poliate opraženou cibuľkou a údenou slaninkou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  2. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  3. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  4. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  5. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Čo bude toto leto in?
  1. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  2. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  3. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  4. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  5. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  6. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  7. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  8. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 560
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 8 174
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 943
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 527
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 037
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 942
  7. Čo bude toto leto in? 2 787
  8. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke 2 672
  1. Elena Antalová: Hokejových majstrov sveta z rokov 1947 a 1949 zlikvidoval aparát KSČ
  2. Filip Tikl: Pre rodičov: Čo ak vám dcéra povie, že ide „robiť hostesku do Dubaja“?
  3. Nika Göthová: Sú konzervatívci vždy konzervatívni a liberáli liberálni?
  4. Štefan Šturdzík: Šťastné manželstvo ? Áno dá sa to.
  5. Filip Tikl: Detská prostitúcia : Telo, čo nemalo byť na trhu
  6. Filip Tikl: Mužská prostitúcia: Globálny svet ticha a túžob
  7. Martin Fronk: Modrý kameň: miesto, kde si oddýchnete, zaspomínate a nadýchnete sa histórie
  8. Tadeáš Ďurica: Eurofondy ako nástroj vydierania alebo boja za hodnoty EÚ?
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 747
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 936
  3. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 849
  4. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 5 908
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 093
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 867
  7. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 627
  8. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 612
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Elena Antalová: Hokejových majstrov sveta z rokov 1947 a 1949 zlikvidoval aparát KSČ
  2. Filip Tikl: Pre rodičov: Čo ak vám dcéra povie, že ide „robiť hostesku do Dubaja“?
  3. Nika Göthová: Sú konzervatívci vždy konzervatívni a liberáli liberálni?
  4. Štefan Šturdzík: Šťastné manželstvo ? Áno dá sa to.
  5. Filip Tikl: Detská prostitúcia : Telo, čo nemalo byť na trhu
  6. Filip Tikl: Mužská prostitúcia: Globálny svet ticha a túžob
  7. Martin Fronk: Modrý kameň: miesto, kde si oddýchnete, zaspomínate a nadýchnete sa histórie
  8. Tadeáš Ďurica: Eurofondy ako nástroj vydierania alebo boja za hodnoty EÚ?
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 747
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 936
  3. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 849
  4. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 5 908
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 093
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 867
  7. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 627
  8. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 612
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu