Champaign (TASR)
Je to najnovší poznatok amerických vedcov z University of Illinois v Urbana-Champaign, ktorí robili pokusy s potkanmi. A ešte jedno významné zistenie: So stúpajúcim vekom rastie aj spotreba glukózy.
"Činnosť mozgu sa zakladá na glukóze," hovorí Ewan McNary z univerzity Yale. "Keď je glukózy málo, myslenie a pamäť sú značne obmedzené." Minulý rok uskutočnili Paul Gold a McNary zlomovú štúdiu, v ktorej ukázali, že koncentrácia glukózy u potkanov sa rýchlo znížila, pokiaľ hľadali východ z bludiska.
Dovtedy si vedci mysleli, že koncentrácia glukózy v mozgu - ak človek nehladuje - zostáva stále rovnaká a táto látka je prítomná prakticky v neohraničenom množstve. "To znamená, že pri učení a pamäťových procesoch nie je v mozgu vždy dostatok glukózy," konštatoval Gold.
V rámci novej štúdie sa ukázalo, že úbytok glukózy sa naozaj obmedzuje len na určitú oblasť mozgu a hodnoty v ostatných regiónoch zostávajú stabilné. Oblasť, konfrontovaná s nedostatkom glukózy, súvisí práve s myslením a pamäťou.
U 24-mesačných potkanov zaznamenal Gold úbytok glukózy o 48 percent počas hľadania východu z bludiska. Keď sa im to podarilo, potrebovali viac ako 30 minút, kým sa zotavili z vyriešenia náročnej úlohy.
Oveľa lepšie na tom boli iba tri mesiace staré potkany. Tieto vykazovali len 12-percentný úbytok glukózy, ktorý rýchlo nahradili. Keď sa starším potkanom pred riešením úloh injikovalo dodatočné množstvo glukózy, jej spotreba sa rovnala hodnotám mladých zvierat.
"Glukóza podporuje myslenie a pamäť nielen u potkanov, ale aj u ľudí," zdôraznil Gold. "Vo vzťahu k školopovinným deťom to znamená, že zloženie a načasovanie desiat je pre dobré výkony veľmi dôležité."
Autor: Urbana
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.