informovala britská rozhlasová stanica BBC.
Štipľavosť je vraj evolučným prostriedkom, ktorý má papriku a jej semená uchrániť pred pažravými cicavcami. Múdra matka príroda to navyše zariadila tak, že vtákom, ktoré semená papriky šíria po Zemi a starajú sa tak o jej reprodukciu, štipľavosť neprekáža.
Americkí vedci, ktorí skúmali čili papričky, zistili, že za ich pálivú chuť môže alkaloid kapsicín. Táto chemikália stimuluje centrá vnímania horúčavy a bolesti na koži a jazyku, ktoré potom mozog doslova "obalamutia" a vyvolajú zdanie štipľavosti.
Výskumníci však sledovali aj stravovacie návyky hlodavcov a vtákov vo voľnej prírode a zistili, že kým vtáky sa kŕmia paprikami, hlodavce sa ich ani nedotknú.
Neskôr v laboratóriu prišli na to, že semená papriky môžu vyklíčiť aj po tom, ako prejdú zažívacím traktom vtákov. V prípade hlodavcov to možné nie je, a práve preto účinkuje štipľavá látka len na cicavce, domnievajú sa vedci.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.