priemere 100-násobne vyššej hladine polychlórovaných bifenylov (PCB), čo predstavovalo približne 300 ng (nanogramov) na gram tuku nebol práve radostným konštatovaním. V správe za r. 1997-98, ktorú vypracoval Ústav preventívnej a klinickej medicíny v Bratislave bolo konštatované, že najmä u častých konzumentov takto kontaminovaných rýb dosahuje expozícia PCB nadpriemerne dimenzie. Na základe tohto požiadala okresná hygienička v Michalovciach Dr. V. Nawková Slovenský rybársky zväz (SRZ), aby svojich členov informoval o rizikovosti konzumovania ulovených rýb. Stalo sa, a zo strany rybárov sa na Radu SRZ v Žiline vznieslo veľa pripomienok, prečo napriek tomu do vôd priehrady vysadzuje ryby.
Zemplínsku šíravu prevzal SRZ do užívania v roku 1994 a aj vtedy sa vedelo, že v nádrži sú PCB, len na verejnosti bolo o tomto veľmi málo informácií. Ale už 10 rokov pred prevzatím nádrže v r. 1984 skončila v Chemku, a. s. Strážske výroba týchto pre živé organizmy, vrátane človeka nebezpečné toxické látky. Nebezpečné sedimenty nádrže a rieky Laborec sa postupne prekrývali ďalšími sedimentmi v ktorých sa PCB už nevyskytovali a podľa zdrojov z veterinárskych kruhov, konkrétne zo štátnej veterinárskej správy a Univerzity veterinárskeho lekárstva Košice, ktoré v rámci monitoringu už 12 rokov sledujú výskyt PCB v rybách a lovnej zveri, vo vzorkách rýb z prítoku do Zemplínskej šíravy, teda z Laborca zistili podlimitné, teda pre konzumovanie rýb bezpečné hodnoty rýb. Pravda, pred približne 9-10 rokmi tieto hodnoty ako v Laborci, tak aj v Zemplínskej šírave boli nad hygienickými limitmi. Ako sme ďalej zistili, výsledky bratislavského ústavu pochádzajú z analýz tuku rýb, nie z takzvanej požívateľnej časti, čiže svaloviny rýb, kde sa PCB viažu v menšej miere, ako v tuku. Podľa súčastných nových noriem sa robia analýzy práve na požívateľnú časť nie z tuku rýb. Navyše podiel tuku u rôznych rýb je rôzny a jeho obsah v tele rýb môže byť do 1 %, keď sa jedná o ryby chudé, alebo nad 15 %, keď sa jedná o ryby veľmi tučné. S výskumu ústavu nevyplýva o aké druhy rýb ide, akého veku boli a podobne. Samozrejme nemôžeme vylúčiť, že ryby trofejových rozmerov, vysokého veku a dravé ryby, ale opäť vyšších vekových kategórií nemajú vo svojom tuku, či svalovine ešte nadlimitný obsah PCB. Sme presvedčení, v čom nás aj utvrdili odborníci z Univerzity veterinárskeho lekárstva, že ryby vysadzované v posledných rokoch majú podlimitný výskyt PCB. Ale aby sme rozplynuli pochybnosti rybárov a širokej verejnosti o tom, či konzumovať bežne ulovené ryby zo Zemplínskej šíravy a Laborca pod Strážskym, Rada SRZ Žilina dá vypracovať analýzy rýb rôznych druhov, veku, potravnej špecializácie a v čo najkratšom čase ich zverejní. Dovtedy doporučujeme u starších vekových kategórií rýb nekonzumovať vnútorné orgány a odstrániť kožu. U najviac lovenej ryby, ktorou je na nádrží kapor z posledných rokov zarybňovania, ale aj u iných vekovo nižších kategórií rýb, nie je podľa nášho názoru konzumovanie svaloviny rizikové.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.