vyspovedali 19.500 dospelých z celej krajiny.
Výskum nadväzuje na viaceré predchádzajúce svetové štúdie, ktoré odhalili, že konzumácia malého množstva alkoholu je dobrá pre kardiovaskulárny systém, no väčšie množstvo môže naopak spôsobiť choroby, napríklad cirhózu pečene.
Španielski odborníci pri vyhodnocovaní prieskumu brali do úvahy viaceré faktory ako vek, pohlavie, zamestnanie, fyzickú aktivitu, fajčenie, sociálno-ekonomické pomery a zistili, že tí, ktorí si dajú malý pohárik alkoholu, skutočne bývajú zriedkavejšie chorí ako úplní abstinenti.
Tím španielskych vedcov sa však domnieva, že veľkú úlohu v tom zohráva aj fakt, že na juhu Európy sa alkoholické nápoje pijú pri jedle a nie len tak v bare.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.