Predtým, než hosťom podáme pivo a víno, mali by sme vedieť, že:
* Pivo chutí, keď má hustú bielu penu. Ak lejeme pivo do pohárov zvysoka, vytvorí sa viac peny, ako keď ho lejeme po stene pohára. Pohár má byť čistý, na okrajoch nesmú byť stopy od mastnoty alebo od umývacích prostriedkov, ktoré bránia tvoreniu peny. Preto poháre vždy umyjeme, potom dobre vypláchneme a utrieme dosucha čistou utierkou určenou len na poháre.
* Podávame ho vo väčších pohároch. Musí byť schladené na 8 až 12 °C. Dolievame ho len vtedy, keď je už pohár prázdny, a to tak, aby vytvorilo hustú penu. Pivo je vhodné ku všetkým ľahším i tučným mäsám a k pikantným syrom.
* Pivo uskladňujeme v chlade a tme pri teplote 8 až 10 °C. Chladíme ho 1 až 2 hodiny pred podávaním. Nenechávame ho dlho v chladničke, mohlo by sa zakaliť.
* Biele víno chladíme podľa teploty v byte. V lete ho chladíme na nižšiu teplotu, asi 8 °C, v zime na 10 až 12 °C.
* Podávame ho v pohároch na stopke. Poháre sú hore trochu zúžené, tak sa na povrchu udržuje vôňa (buket). Aby vynikla farba vína, majú byť poháre číre, bezfarebné. Poháre plníme len do dvoch tretín, aby vynikla vôňa vína. Pretože biele víno je chladené, nalievame ho do menších pohárov a radšej častejšie dolievame.
* Červené víno nalievame do väčších čiaš ako biele víno, pretože červené víno môže mať vyššiu teplotu a nemusíme ho tak často dolievať. Nechladíme ho, ale podávame pri izbovej teplote, t. j. 17 až 19 °C.
* Červené víno uskladňujeme ležato pri teplote 10 až 15 °C v pivnici alebo v špajzi, ak je pivnica veľmi studená.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.